Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Μας παρακολουθούν και ανάλογα καταστρώνουν και εφαρμόζουν τα ανθελληνικά σχέδια τους.

Είμαστε όλοι ύποπτοι τρομοκρατίας
Οπως αποκαλύπτει η έκθεση πεπραγμένων της ΑΔΑΕ και για το 2012, οι υποκλοπές και οι «νόμιμες» παρακολουθήσεις στην Ελλάδα εκτινάσσονται, και μάλιστα με αόριστα επιχειρήματα από τις αρχές ασφαλείας.
Η αποκάλυψη του πρώην πράκτορα της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν, ότι οι αμερικανικές αρχές παρακολουθούν μαζικά τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα (δηλαδή κλήσεις και πρόσβαση στο Ιντερνετ) εκατομμυρίων πολιτών που θεωρούν «υπόπτους» για τρομοκρατία, επαναφέρει στην επιφάνεια ένα παλαιό, υπαρκτό και άλυτο προς το παρόν ζήτημα:

Προστατεύεται και σε ποιο βαθμό η ιδιωτική ζωή μας στο Διαδίκτυο; Κατά πόσο η επιδίωξη της ασφάλειας υπονομεύει την ελευθερία και τα κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα;
Η υποχρεωτική τήρηση από τους παρόχους των δεδομένων κλήσεων και πρόσβασης στο Ιντερνετ για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, όπως επιβάλλει κοινοτική οδηγία, άλλαξε τα δεδομένα. Η παρακολούθηση των υπόπτων έγινε τελικά μαζική προληπτική επιτήρηση των πάντων. Για το καλό μας.
Στατιστική
Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει στην τελευταία έκθεση πεπραγμένων για το έτος 2012 ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, λείπουν οι πολιτικές δράσης και ένα εθνικό σχέδιο προστασίας του απορρήτου. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 11% των εταιρειών-παρόχων έχουν εγκεκριμένη πολιτική ασφάλειας, ενώ το 43% ελέγχεται για τη μη υποβολή τέτοιου σχεδίου!
Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για τις υποκλοπές είναι η εκτίναξη των λεγόμενων νόμιμων παρακολουθήσεων που γίνονται από τις αρχές ασφαλείας (ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία). Σύμφωνα με την ΑΔΑΕ, παρά τη μικρή κάμψη που παρατηρείται το 2012, η γενική τάση των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει στο δεκαπλασιασμό των υποκλοπών μέσα σε μόλις τρία χρόνια! Πάντως το 2012 παρατηρείται μικρή πτώση τις υποκλοπές, κατά 13% σε σχέση με το 2011, χρονιά που οι άρσεις του απορρήτου αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το 2010.
Ειδικότερα, οι άρσεις απορρήτου των επικοινωνιών (δηλαδή ποιον καλούμε, πότε, πόσες φορές, σε ποια ιστοσελίδα μπαίνουμε, πόσο χρόνο πλοήγησης κάνουμε κ.ά.), μέσω τυπικών διατάξεων του εισαγγελέα Εφετών για εθνικούς λόγους, είχαν αυξηθεί το 2011 κατά 52% σε σχέση με το 2010, κατά 227% σε σχέση με το 2009 και κατά 1.050% σε σχέση με το 2008!
Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι εισαγγελικές αυτές διατάξεις είναι επί της ουσίας ανέλεγκτες· ακόμη και οι εισαγγελείς συχνά δεν λαμβάνουν γνώση των αόριστων αυτών λόγων από τις αρχές ασφαλείας.
Είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια (2005-2008) η χρήση της διαδικασίας των εισαγγελικών διατάξεων για άρση του απορρήτου ήταν μικρή. Αλλωστε, μέχρι τότε, ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική δεν είχαν παραλάβει ακόμη τους δύο υπερσύγχρονους σούπερ κοριούς, που τους δίνουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης διενέργειας χιλιάδων online υποκλοπών! Η ΑΔΑΕ δεν έχει πάντως καμία αρμοδιότητα ελέγχου της ουσίας και της σκοπιμότητας των αποφάσεων της Δικαιοσύνης για τη διενέργεια των υποκλοπών. Ομως επανειλημμένα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αδιαφάνεια με την οποία καλύπτονται έως τώρα οι διαδικασίες αυτές.
enet.gr