Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Γερνάμε επικίνδυνα - Η κρίση μείωσε τις γεννήσεις 20%

Γυναίκα που έμεινε έγκυος μετά από εξωσωματική διέκοψε την κύηση γιατί έμεινε άνεργη ενώ απέλυσαν και τον άντρα της. Συγκλονίζει η μαρτυρία του μαιευτήρα - γυναικόλογου Β.Βεργέτη που αφηγείται το περιστατικό στο Νewsit.
Δεν έχουμε δουλειά και λεφτά και δε γεννάμε παιδιά. Κινδυνεύουμε να γίνουμε ένα έθνος γερόντων καθώς οι γεννήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους γυναικολόγοι σε ολη την Ελλάδα έχουν μειωθεί τουλάχιστον 15% με 20% τα δύο τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για μια από τις σοβαροτερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της σκληρής λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας.

Οι μαιευτήρες - γυναικολόγοι κρούουν το καμπάνακι του κινδύνου καθώς όπως λένε οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πολλά ζευγάρια είτε δεν έχουν δουλειά είτε φοβούνται πως θα απολυθούν απο την εργασία τους και έτσι αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά.

Πίσω όμως από τους ανησυχητικούς αριθμούς και τα ποσοστά της μείωσης των γεννήσεων κρύβονται ανθρώπινα δράματα που συγκλονίζουν.

Οπως δήλωσε στο Νewsit o μαιευτήρας - γυναικολόγος, Βασίλης Βεργέτης "δυστυχώς μια γυναίκα που μετά από πολλές προσπάθειες κατάφερε να μείνει έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά έχασε τη δουλειά της. Οταν στην πορεία απέλυσαν και τον άντρα της ήρθαν και μου ζήτησαν να διακόψουμε την κύηση. Παρά τις προσπάθειες μας να τους μεταπείσουμε οι άνθρωποι δε τα καταφέραμε παρά το γεγονός πως παλεύαν χρονια και λαχταρούσαν να αποκτήσουν παιδί. Αυτό είναι τραγικό και μας συγκλόνισε όλους".

Μεγάλη μείωση που αγγίζει το 25% καταγράφεται και στα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς πολλά ζευγάρια δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα να προχωρήσουν σε εξωσωματική παρόλο που όλα τα κέντρα έχουν μειώσει τις τιμές. "Δυστυχώς τα ζευγάρια δε μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το κόστος. Εμείς έχουμε πέντε με έξι ζευγάρια που θέλουν να κάνουν εξωσωματική και ειναι σε φάση αναμονής για να δουν αν θα μπορέσουν να βρουν τα χρήματα" λέει ο κύριος Βεργέτης.

"Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα γίνουμε έθνος γερόντων, είναι βέβαιο. Ηδη είμαστε ένας γερασμένος πληθυσμός και έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Συρρικνωνόμαστε διαρκώς και είναι μεγάλο λαθος που το ελληνικό κράτος αν και βλέπει αυτή την κατάσταση δεν υποστηριζει τις μητέρες και τις εγκυμονούσες" είπε τέλος ο μαιευτήρας - γυναικόλογος.

Ακούστε τις δηλώσεις στο Νewsit τoυ μαιευτήρα - γυναικολόγου, Βασίλη Βεργέτη: