Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 'ΝΑΤΟ' ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ


Οι βομβαρδισμοί άρχισαν το βράδυ της 24ης Μαρτίου, χωρίς να υπάρχει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διήρκεσαν 78 ημέρες, μέχρι τη 10η Ιουνίου, όταν υπεγράφη η συνθήκη του Κουμάνοβο, που έθεσε το Κόσοβο υπό διεθνή κυριαρχία.
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
Προηγήθηκαν συνομιλίες στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας, όπου η σερβική ηγεσία απέρριψε το στρατιωτικό σκέλος της πρότασης για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου εκτιμώντας ότι «θέτει υπό καθεστώς νατοϊκής κατοχής τη Γιουγκοσλαβία». Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών σκοτώθηκαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1002 Σέρβοι στρατιώτες και αστυνομικοί και περίπου 2500 άμαχοι πολίτες, από τους οποίους οι 89 ήταν παιδιά. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 2300 επιδρομές από αέρος και επλήγησαν 995 στόχοι, 1150 αεροσκάφη του ΝΑΤΟ εκτόξευσαν 1300 πυραύλους και πέταξαν 2900 βόμβες.
Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε, επίσης, 36000 «βόμβες διασποράς» και έπληξε 112 στόχους με 15 τόνους βλήματα, που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Το ραδιενεργό αυτό υλικό χρησιμοποιήθηκε κυρίως εναντίον στόχων στο Κόσοβο. Οι υλικές ζημιές που υπέστη η Γιουγκοσλαβία ήταν τεράστιες. Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών καταστράφηκαν τα περισσότερα αεροδρόμια και τα στρατόπεδα της χώρας, όπως επίσης 54 γέφυρες, 148 κτίρια ,δεκάδες εργοστάσια, τα διυλιστήρια στο Πάντσεβο και το Νόβι Σαντ και τέθηκε εκτός λειτουργίας το 1/3 του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Ζημιές υπέστησαν επίσης 300 σχολεία, νοσοκομεία και δημόσια κτίρια, 176 μνημεία πολιτισμού από τα οποία τα 23 ήταν μεσαιωνικά μοναστήρια.
Όλοι οι αναμεταδότες της σερβικής ραδιοτηλεόρασης καταστράφηκαν μεταξύ αυτών και ο «πύργος της τηλεόρασης» στο όρος ʼβαλα. Την 23η Απριλίου βομβαρδίστηκε το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης (RTS) με αποτέλεσμα 16 εργαζόμενοι να σκοτωθούν και τέσσερις να τραυματιστούν. Στόχο αποτέλεσε επίσης η πρεσβεία της Λ.Δ. της Κίνας στο Βελιγράδι, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις Κινέζοι δημοσιογράφοι.
Μετά την υπογραφή της συνθήκης του Κουμάνοβο και την ψήφιση της διακήρυξης 1244 από το Σ.Α. του ΟΗΕ, ο σερβικός στρατός και η αστυνομία εγκατέλειψαν το Κόσοβο και στην περιοχή αναπτύχθηκαν 37200 ξένοι στρατιώτες, από τους οποίους οι περισσότεροι προέρχονταν από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Από τον Ιούνιο του 1999, το Κόσοβο εγκατέλειψαν περίπου 200.000 Σέρβοι ενώ σκοτώθηκαν ή θεωρούνται αγνοούμενοι 1350 πολίτες σερβικής εθνότητας. Αντίθετα, ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, χαρακτήρισε την 24η Μαρτίου ιστορικής σημασίας ημερομηνία, επισημαίνοντας ότι «με τους βομβαρδισμούς εκπληρώθηκε το όνειρο πολλών γενεών για ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο Κόσοβο».
Εντωμεταξύ, ο απερχόμενος Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε πως το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Σερβία πριν από 10 χρόνια με στόχο να δημιουργήσει στο Κόσοβο ένα «κράτος του ΝΑΤΟ». «Είναι τώρα περισσότερο από προφανές ότι η ανελέητη καταστροφή της Σερβίας κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ δεν είχε άλλο στόχο παρά να κάνει το Κόσοβο το πρώτο κράτος του ΝΑΤΟ στον κόσμο», δήλωσε ο Κοστούνιτσα προς το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ με την ευκαιρία της 10ης επετείου των βομβαρδισμών.
«Η παράνομη κατασκευή της τεράστιας αμερικανικής στρατηγικής βάσης Bondsteel και το Παράρτημα 11 του σχεδίου Αχτισάρι -που καθιερώνει το ΝΑΤΟ ως την ύπατη αρχή στο Κόσοβο- αποκαλύπτει τον αληθινό λόγο για τον οποίο η Σερβία καταστράφηκε και το γιατί στις 17 Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε παράνομα ένα κράτος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κοστούνιτσα. Το ΝΑΤΟ άρχισε να βομβαρδίζει στρατηγικούς στόχους στη Σερβία στις 24 Μαρτίου 1999 και συνέχισε τους βομβαρδισμούς για 78 ημέρες, μέχρι που ο τότε πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμφώνησε να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κόσοβο και να τερματίσει τους φόνους Αλβανών αμάχων.
ΑΠΟ ΤΟ http://www.nbg.gr/