Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Έκθεση κόλαφος και απο πίσω φούλ οι αμερικανικοί εξοπλισμοί

 
Οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: Η έκθεση-κόλαφος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που «ξεγυμνώνει» τον Ράμα
Οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι το οργανωμένο έγκλημα ξεπλένει τα χρήματα μέσω του κατασκευαστικού τομέα έχουν, επίσης, επιβεβαιωθεί από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, στριμώχνοντας ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση του Έντι Ράμα που αιωρείται εδώ και καιρό, με αποκορύφωμα τις διαδηλώσεις στα Τίρανα.
Στην έκθεσή για τον Παγκόσμιο Έλεγχο των Ναρκωτικών, που παρουσίασε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κατατάξει την Αλβανία για τρίτη συνεχή χρονιά, ως τη χώρα με το μεγαλύτερο ξέπλυμα παράνομου χρήματος στον κόσμο, αναφέροντας και τους τομείς που η μαφία ξεπλένει τα χρήματα της που προέρχονται από το έγκλημα.
«Οι κατασκευές, οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις και τα τυχερά παιχνίδια είναι οι πιο διαδεδομένοι μέθοδοι για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Αλβανία», αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δημοσιεύθηκε μια ημέρα νωρίτερα.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2018 η Αλβανία ενέκρινε νόμο που απαγορεύει τα τυχερά παιχνίδια, που αναμένεται να περιορίσει κάπως την ικανότητα του Εγκλήματος να ξεπλύνει χρήματα.
Ωστόσο, οι άλλοι δύο τομείς της οικονομίας, των κατασκευών και των επενδύσεων στις επιχειρήσεις παραμένουν ως χώρος ξεπλύματος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, τα οποία προέρχονται από τη διακίνηση και τη διαφθορά.
Μόνο πέρυσι δόθηκαν στην Αλβανία άδειες κατασκευών αξίας 470 εκατομμυρίων ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα κατασκευασθεί στα Τίρανα.
Πώς προδίδονται οι παρανομίες από την Τράπεζα Αλβανίας
Το μόνο που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτήν την τάση είναι η Τράπεζα της Αλβανίας, και πιο συγκεκριμένα το τμήμα των δανείων.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι καθώς οι κατασκευές αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, η πίστωση στον τομέα ολοένα και μειώνεται.
Αυτό το παράδοξο δείχνει με σαφήνεια ότι ο κατασκευαστικός τομέας χρηματοδοτείται με χρήματα εκτός των επίσημων οδών, που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, κυρίως από την εμπορία ναρκωτικών αλλά και τη διαφθορά.
Μεταφράστηκε από το Βαλκανικό Περισκόπιο

https://europost.gr/organomeno-egklima-narkotika-kai-xeplyma-vromikoy-chrimatos-i-ekthesi-kolafos-toy-steit-ntipartment-poy-xegymnonei-ton-rama/