Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Γιατί δεν θα περάσει η κάρτα του πολίτη! Ένα τσιπάκι που θα διακρίνει και δεν θα γνωρίζει ο κάτοχος τι ακριβώς θα αναγράφει

 
Το σχέδιο αντίδρασης της Εκκλησίας στις ηλεκτρονικές ταυτότητες και στο «666»

«Μας ενδιαφέρει να προστατεύσουμε την ελευθερία των ανθρώπων και τα δικαιώματά τους.
 Ταυτόχρονα δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε υπόνοια παρακολούθησης των ανθρώπων και παραπομπής του ηλεκτρονικού συστήματος σε αναφορές προς τον Αντίχριστο μέσα από τον αριθμό 666» δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» ένας από τους 12 ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου η οποία στη συνεδρίασή της ασχολήθηκε και με το θέμα της ταυτότητας του πολίτη. Σήμερα ή αύριο εκτιμάται ότι θα εκδώσει ανακοινωθέν ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κρατήσει στάση αναμονής ως και τις αρχές του 2011, οπότε και θα συνταχθεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Η αρμόδια επιτροπή της Εκκλησίας συζήτησε το θέμα της κάρτα του πολίτη, σε επιστολή της προς την Ιερά Σύνοδο επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Θα αναμένουμε τις προτάσεις και τις αποφάσεις της πολιτείας προκειμένου να καθορίσουμε τη στάση μας».
Στις συνεδριάσεις της επιτροπής συμμετείχαν μητροπολίτες, εκπρόσωποι της πολιτείας, νομικοί, θεολόγοι και εξειδικευμένα στελέχη της Εκκλησίας και των κρατικών υπηρεσιών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Οπως τονίζουν στελέχη της Εκκλησίας, υπάρχουν κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι πριν από τις τελικές αποφάσεις θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου. Στο μεταξύ διαρκώς αυξάνονται οι «πιέσεις» που δέχονται μητροπολίτες από εκκλησιαστικές ομάδες και οργανώσεις προκειμένου να υπάρξει άμεση καταδίκη της κάρτας.

 Είναι οι ίδιες ομάδες οι οποίες, όταν ετέθη το ζήτημα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, κήρυξαν «ιερό πόλεμο υπέρ της υποχρεωτικής αναγραφής», ξεχνώντας προφανώς τότε τα ανθρώπινα δικαιώματα που τώρα επικαλούνται. Την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου τονίζουν:
«Η Εκκλησία θα προετοιμαστεί και θα ασκήσει όσες πιέσεις μπορεί προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι αξίες και οι θέσεις της κατά τη διάρκεια προετοιμασίας έκδοσης της κάρτας του πολίτη».

Αντιδράσεις και από αστυνομικούς

Στο «ακουστικό του» αναμένει ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Χρ.Γεραρής όσον αφορά τη ρύθμιση για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες, προκειμένου να γνωμοδοτήσει. Οπως δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γεραρής, μέχρι στιγμής δεν έχει διαβιβαστεί από το αρμόδιο υπουργείο η σχετική ρύθμιση, που θα καθορίζει τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών τα οποία θα περιλαμβάνονται στην κάρτα του πολίτη, η οποία θα είναι όμοια με τις νέου τύπου υπηρεσιακές ταυτότητες του αστυνομικού προσωπικού.
Παρ΄ όλα αυτά ήδη πέντε πολίτες έχουν καταφύγει στην Αρχή εκφράζοντας φόβους υπερεπεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, ενώ άλλοι επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης. Πάντως, σε έναν χρόνο (24 Νοεμβρίου 2011) θα συζητηθούν στο Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές που κατέθεσαν πρόσφατα δύο ένστολοι της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικός και παράνομος ο νέος τύπος υπηρεσιακών ταυτοτήτων του αστυνομικού προσωπικού.
Ενας υπαρχιφύλακας και ένας αρχιφύλακας υποστηρίζουν ότι οι νέες ταυτότητες περιέχουν τσιπ και εκτός των αναγνωρίσιμων διά γυμνού οφθαλμού στοιχείων, περιλαμβάνουν και άλλα τα οποία μπορούν να διαβαστούν μόνο υπό την επίδραση υπεριώδους φωτός.