Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

Μπασάρ Αλ Άσαντ: Θα ζητήσω S-300 από τη Ρωσία για να «ρίχνω» ισραηλινά αεροπλάνα

Η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία να αποκτήσει τα πιο εξελιγμένα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, δήλωσε την Πέμπτη ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ στο Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA).
  
«Είναι φυσιολογικό να έπρεπε να έχουμε τέτοια συστήματα», είπε.
Ο Πρόεδρος της Συρίας έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στο SANA λίγες ώρες μετά τα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποίησε το Ισραήλ σε στόχους της λιβανέζικης παραστρατιωτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού.
«Είναι φυσιολογικό από την πλευρά μας να διαπραγματευόμαστε με τους Ρώσους τώρα αποβλέποντας να ενισχύσουμε τα συστήματά μας, είτε για να αντιμετωπίσουμε κάθε ισραηλινή εναέρια απειλή, είτε τους αμερικανικούς πυραύλους».
Και στο παρελθόν έχει γραφτεί ότι η Συρία είχε εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσει τους ρωσικούς S-300 ή S-400. Είναι όμως η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο λέγεται επισήμως.
Η απόκτηση υπερσύγχρονων ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων από την κυβέρνηση της Δαμασκού θα την καταστήσει σχεδόν άτρωτη σε αμερικανικά ή ισραηλινά χτυπήματα από τον αέρα, όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα διακινδυνεύσει τις έτσι κι αλλιώς «οριακές» σχέσεις του με τις ΗΠΑ, ή τις «περίεργες» με το Ισραήλ, παρέχοντας στον Άσαντ ένα τόσο ισχυρό όπλο.