Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ο προστατευόμενος απο την Ε.Ε εγκληματίας Θάτσι, θέλει και στρατό του Κοσόβου

Κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει δικαίωμα να θέτει όρους για τη συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων στο Κόσοβο, τόνισε ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι στη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης στην Πρίστινα.
"Ο στρατός του Κοσόβου είναι πάνω από τα πολιτικά συμφέροντα. Ψηφίζοντας υπέρ της συγκρότησης ενόπλων δυνάμεων, δεν ψηφίζει κάποιος υπέρ του ενός ή του άλλου, δεν ψηφίζει υπέρ της κυβέρνησης του Κοσόβου, αλλά ψηφίζει υπέρ του κράτους του Κοσόβου"
ανέφερε ο κ. Θάτσι στη χθεσινή συνεδρίαση της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου υπογράμμισε ότι, αν τις επόμενες μέρες δεν υιοθετηθεί η απόφαση για την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το στρατό.
Η δημιουργία ενόπλων δυνάμεων είναι αναγκαιότητα, είναι ιστορική ευκαιρία για το Κόσοβο. Θέλω να πιστέψω ότι ολόκληρο το πολιτικό φάσμα στο Κόσοβο θα έχει το θάρρος και τη βούληση να υιοθετήσει ομόφωνα την απόφαση για την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων" είπε ο κ. Θάτσι.

Ίσως υπάρχουν κάποιοι που λένε, "ας συγκροτήσουμε στρατό στη νέα σύνοδο της Βουλής", αλλά σας λέω υπεύθυνα ότι, αν δεν ιδρύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις τις επόμενες μέρες, θα τεθεί σε κίνδυνο το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατού στο Κόσοβο τα επόμενα χρόνια. Γι αυτό δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία για οποιοδήποτε στενό πολιτικό συμφέρον, σημείωσε.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου υιοθέτησε στις αρχές Μαρτίου και προώθησε στη Βουλή την πρόταση ίδρυσης ενόπλων δυνάμεων με αποστολή, όπως ανακοινώθηκε, "την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας" συμπεριλαμβανομένου και του βορρά του Κοσόβου.

Για να υιοθετηθεί η πρόταση, πρέπει να προηγηθούν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, για τις οποίες είναι απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 των μελών της Βουλής του Κοσόβου που έχει συνολικά 120 έδρες και τα 2/3 των ψήφων των βουλευτών που εκπροσωπούν μη αλβανικές κοινότητες.

Το προεδρείο της Βουλής του Κοσόβου αποφάσισε να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της 5ης Μαΐου την ψηφοφορία για την ίδρυση ενόπλων δυνάμεων και για την παράταση του μέτρου που προβλέπει εξασφαλισμένο αριθμό εδρών για τις μειονότητες.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τριμπούνα" αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου θα προτείνει στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 15 Ιουνίου, ως αντάλλαγμα για τις ψήφους των βουλευτών του κόμματός του υπέρ της διατήρησης του δικαιώματος των εξασφαλισμένων εδρών για τις μειονοτικές κοινότητες.

Αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τις πηγές της "Τριμπούνα", θα υλοποιηθεί με συμφωνία, βάσει της οποίας οι βουλευτές των μειονοτικών κοινοτήτων θα ψηφίσουν υπέρ της ίδρυσης ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου και τα κόμματα της πλειοψηφίας εγκρίνουν τη διατήρηση του δικαιώματος των εξασφαλισμένων εδρών στη Βουλή για τις μειονότητες.

onalert