Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Εγκλήματα πολέμου διαπράτει ο Ουκρανικός στρατός αλλα ουσιαστικά απαλλάσεται λόγω άτυπης αδειοδότησης απο την Ε.Ε

Βομβάρδισαν νοσοκομείο για παιδάκια
Την ώρα που το διπλωματικό πόκερ για το αέριο φουντώνει, σοκάρει η επίθεση των Ουκρανών στην πόλη Σλαβιάνσκ
Το αφεντικό της Gazprom ήταν σαφές. Με αφορμή την πρόσφατη ενεργειακή συμφωνία με την Κίνα, το μήνυμα που έστειλε από την Αθήνα προς τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Συνεδρίου ο Αλεξέι Μίλερ ήταν σαφές: περιορίστε τις πιέσεις σας απέναντι στην πολιτική επέκτασής μας στην ευρωπαϊκή αγορά!
Σε πολιτικό επίπεδο πάντως, και χθες η Ε.Ε. επέμενε στην άποψη ότι ναι μεν η Ουκρανία πρέπει να καταβάλει προκαταβολή στη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αλλά την ίδια στιγμή ως αντάλλαγμα και η Μόσχα πρέπει να προσφέρει στη χώρα μία δίκαιη τιμή για τις περαιτέρω ενεργειακές προμήθειες.
Η δήλωση ήλθε διά στόματος του επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Ετινγκερ ελάχιστες ώρες πριν από τις συνομιλίες που αναμενόταν να έχει χθες με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας και τον Ουκρανό ομόλογό του στο Βερολίνο.
 «Αφού η Ουκρανία δώσει μια προκαταβολή, θα πρέπει να περιμένουμε από τη Ρωσία να εγγυηθεί μία δίκαιη προσφορά, μία δίκαιη τιμή στο μέλλον» είπε μεταξύ άλλων ο Ετιγκερ, ο οποίος ακολούθως πρόσθεσε το αυτονόητο: το γεγονός ότι μεσοπρόθεσμα η Ε.Ε. θα επηρεαστεί από τη διακοπή παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το Κίεβο θα κατέβαλε 786.000.000 δολάρια για να αποπληρώσει μέρος του χρέους της ενώ οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Την ώρα πάντως που χθες ο διπλωματικός τζόγος στο ενεργειακό πόκερ μεγάλωνε διαρκώς, αμείωτη παρέμενε η ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Σοκ προκαλούσε η είδηση ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται μικρά παιδιά, χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο αν από το νέο χτύπημα στο Σλαβιάνσκ υπήρξαν θύματα ή όχι.

Και αυτό -το νέο- περιστατικό βίας πάντως εντάσσεται στο νέο δόγμα πολιτικής που φέρνει στο Κίεβο ο νέος Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος από την αρχή τάχθηκε υπέρ της «παραδειγματικής τιμωρίας» των φιλορώσων αυτονομιστών στις ανατολικές περιοχές της χώρας. «Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι άλλοι Ουκρανοί δεν θα πεθάνουν στα χέρια των τρομοκρατών και των συμμοριών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ποροσένκο, με αφορμή την κατάρριψη ελικοπτέρου του ουκρανικού στρατού την Πέμπτη, από την οποία 14 στελέχη του στρατού σκοτώθηκαν - ανάμεσά τους κι ένας στρατηγός.

Τέλος, αίσθηση προκαλούσε χθες και η είδηση ότι η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας (FSB) συνέλαβε τέσσερις άνδρες μέλη της ουκρανικής εθνικιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις στην Κριμαία.