Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Εντολή εκτέλεσης; Ρωτήστε τον Άγιο Πέτρο"

 από μία σφαίρα στο ... "δόξα πατρί"
Στην Αστυνομία υπάρχει ένας μύθος. Τα Χριστούγγενα του 2005, 2 αστυνομικοί του Μεταγωγών Ιωαννίνων ο Δημήτρης Κώτσης και ο Κώστας Βλαχοπάνος δολοφονούνται από τον 23χρονο Ρώσο Μαξίμ Ζιλίν.
Ο λύκος της στέπας προσποιήθηκε σωματική ανάγκη κοντά στο χωριό Τρυγώνα, οι αστυνομικοί προθυμοποιήθηκαν να τον ικανοποιήσουν, άρπαξε τo όπλο ενός και τους σκότωσε.
Ακολούθησε "μπλοκάρισμα" της περιοχής από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προς αναζήτηση του και λίγες ημέρες μετά ο Ρώσος δολοφόνος αστυνομικών, "αυτοκτόνησε".
Ο μύθος ή η μυθοπλασία συνίσταται στο γεγονός ότι ο Ζιλίν δεν αυτοκτόνησε αλλά τον σκότωσε ο ίδιος ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας που είχε μεταβεί στην περιοχή την ημέρα που βρέθηκε νεκρός. Κάποιοι δε για να τονώσουν την αληθοφάνεια του μύθου πρόσθεταν ότι ο Ζιλίν σκοτώθηκε με μια σφαίρα στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού του ενώ ο ίδιος ήταν δεξιόχειρας.

Την ίδια ημέρα, ο τότε αρχηγός Γιώργος Αγγελάκος κληθείς από τον δημοσιογράφο Γιώργο Φιλιππάκη να σχολιάσει σε συνέντευξη Τύπου τα λάθη της επιχείρησης και τις συνθήκες θανάτου του Ρώσου, αποφάνθηκε "ρωτήστε τον Άγιο Πέτρο". Σε συνέντευξη του λίγες ημέρες μετά στο Βήμα, ο κ. Αγγελάκος είπε ότι "Ο αρχηγός δεν γυρνάει πίσω χωρίς αποτέλεσμα" , ενώ σε ερώτηση για την κριτική που δέχθηκε για την θεολογικού- υπαρξιακού χαρακτήρα απάντηση στην ερώτηση για τον τρόπο θανάτου του ρώσου κακοποιού, είπε πως «ήταν μια έκφραση της στιγμής, ενδεχομένως υπερβολική, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες...»

Για να έρθουμε στο σύγχρονο μύθο. Ή μήπως δεν είναι. Εδώ και λίγες ημέρες, μέσα στις πολλές φαντασιοπληξίες που ακούστηκαν και ειπώθηκαν για τους δραπέτες και την ιχνηλασία τους στον Παρνασσό, συγκαταλέγεται και η φήμη περί εντολής προς τις αστυνομικές δυνάμεις από την ηγεσία, "σκοτώστε τους όπου τους βρείτε...".

Ποτέ και κανείς δεν πρόκειται να επαληθεύσει αν υπήρξε τέτοια εντολή. Δεδομένο είναι ότι οι Εκαμίτες που πυροβόλησαν είναι άριστοι ελεύθεροι σκοπευτές. Πετυχαίνουν καύτρα στη διάρκεια εκπαίδευσης σε τσιγάρο που βρίσκεται στο στόμα συναδέλφων τους από αδιανόητη απόσταση. Είμαστε βέβαιοι ότι η Αστυνομία πορεύεται εντός του πλαισίου της νομιμότητας και ως τιμωρός της αυτοδικίας, δεν θα επέτρεπε στον εαυτό της ν' αυτοδικήσει.

Γιατί σε άλλη περίπτωση θα είναι σαν να ευαγγελίζεται το νόμο της ζούγκλας.
Δεδομένα παραμένουν ότι οι δύο νεκροί έχουν από μία σφαίρα στο ... "δόξα πατρί" και δεύτερο, ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος κατά τον οποίο εκπυρσόκροτησαν τα όπλα που βρέθηκαν δίπλα τους.

Πολύ το νερό δηλαδή για το μύλο της μυθοπλασίας, των σεναρίων και των εκτιμήσεων.

onalert