Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Αγ. Πετρούπολη: Πάνω από 200.000 πιστοί προσκύνησαν τον Σταυρό του Αποστόλου Ανδρέα.

 'έγινε σύμβολο του ρωσικού στόλου'
Ομαδική προσκύνηση στο τρανό χριστιανικό κειμήλιο, το σταυρό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών γινόταν στην Αγία Πετρούπολη.
Κατά το διάστημα αυτό, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο ITAR-TASS πηγές στο Ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου που διοργάνωσε την έλευση του ιερού κειμηλίου στη Ρωσία, στο Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Καζάν της βόρειας πρωτεύουσας στην Κιβωτό ασπάστηκαν πάνω από 199 χιλιάδες πιστοί.



Η ουρά εξαπλώθηκε κατά μήκος του καναλιού Γριμποέντωφ στο κέντρο της πόλης για ενάμισι με δύο χιλιόμετρα. Για να μπει κανείς στο ναό χρειάστηκε να περιμένει πάνω από τρεις ώρες. Ανάμεσα στους προσκυνητές υπήρχαν πολλοί πιστοί που ήρθαν από άλλες πόλεις και το εξωτερικό.

Δίπλα στο ιερό κειμήλιο συνεχώς λειτουργούσαν οι ιερείς από την Μητρόπολη της Αγίας Πετρούπολης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας. Στο ναό βρίσκονταν οι εκπρόσωποι της αποστολής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου που συνοδεύουν το κειμήλιο στην περιοδεία.



Την αποχαιρετιστήρια λειτουργία στο σταυρό με ψαλμωδία του ακάθιστου ύμνου ηγήθηκε ο Επίσκοπος Μαρκέλλος του Τσάρσκογιε Σελό. Χιλιάδες άνθρωποι ξεπροβόδισαν το ιερό κειμήλιο το οποίο επίσημα με ψαλμωδίες έβγαλαν από το Ναό για να μεταφερθεί στην περιφέρεια της Μόσχας. Ο σταυρός έφυγε για μακρινό ταξίδι σ’ ένα ειδικό βαγόνι – ναό από το σιδηροδρομικό σταθμό της Μόσχας.

Υπενθυμίζουμε ότι η κιβωτός με το τιμώμενο χριστιανικό κειμήλιο έφτασε στην βόρεια πρωτεύουσα της Ρωσίας το απόγευμα στις 11 Ιουλίου. Την πρώτη λειτουργία ηγήθηκε ο Πατριάρχης Κύριλλος ο οποίος ανέφερε ότι με την μεταφορά του κειμηλίου αρχίζουν εορτασμοί αφιερωμένοι στα 1025 χρόνια της Βάφτισης των Ρως που θα διεξαχτούν στο έδαφος της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.



Η Αγία Πετρούπολη, η ναυτική πρωτεύουσα της Ρωσίας, έγινε η πρώτη πόλη παραμονής του κειμηλίου, επειδή ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας είναι ένας από τους ουράνιους προστάτες της πόλης, τα κομμάτια των λειψάνων του θάφτηκαν στο χώμα του νησιού Ζαγιάτσι κατά την θεμελίωση της πρωτεύουσας από το Μεγάλο Πέτρο. Η σημαία του Αγίου Ανδρέα με το σταυρό έγινε σύμβολο του ρωσικού στόλου, και η πόλη στον ποταμό Νέβα έγινε η ναυτική πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Ο σταυρός του Αποστόλου Ανδρέα θα παραμένει στη Ρωσία μέχρι τις 25 Ιουλίου. Μπορεί κανείς να προσκυνήσει το κειμήλιο από τις 16 μέχρι τις 19 Ιουλίου στην περιφέρεια της Μόσχας και για άλλη μία βδομάδα στη Μόσχα. Μετά το κειμήλιο θα μεταφερθεί για τους εορτασμούς της Βαφτίσεως των Ρως στο Κίεβο /26-28 Ιουλίου/ και στο Μινσκ /29 Ιουλίου - 2 Αυγούστου/.

briefingnews.gr