Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν το πλήρωσε ακριβά η Κύπρος!

 'υπάρχει σύνδεση.' Τελικά, μήπως υπάρχει εξήγηση για τη σκληρή στάση της Τρόικας απέναντι στην Κύπρο και για τη δυσμενέστατη πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα στο Eurogroup; Όποιος βλέπει τι λέγεται στα κανάλια και τι γράφεται στις εφημερίδες διαπιστώνει ότι μία από τις εξηγήσεις για τη σκληρή στάση της Τρόικας απέναντι στην Κύπρο είναι το πρόσφατο "Οχι" του κοινοβουλίου για το κούρεμα στις καταθέσεις, μετά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας στο Eurogroup.
Ήδη, όμως, αρκετοί αναλυτές στα κυπριακά κανάλια συνδέουν πια τις υψηλές απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών με ένα παλιότερο "Οχι".
Αυτό στο σχέδιο Ανάν. Ήδη κάποιοι το λένε ξεκάθαρα πλέον στις τοποθετήσεις τους ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση.Δεν είμαστε, βέβαια, κι εξπέρ στα πολιτικά, όμως μεταφέρουμε και κάποια πράγματα που πιάνουμε στο φτερό εδώ στο σκύλο επειδή παρακολουθούμε κι εμείς όπως όλος ο κόσμος τι γίνεται γύρω μας και αγωνιούμε, όπως άπαντες, για το αύριο όλης της Ευρώπης. Και ειδικά δίνουμε σημασία αυτές τις ώρες, όπως είναι λογικό, στο τι λέγεται στα κυπριακά κανάλια από πολιτικούς, δημοσιογράφους κ.ά.Υπενθυμίζουμε ότι το 2004, είχε γίνει δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του κυπριακού. Η ψηφοφορία είχε γίνει ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα κατεχόμενα. Οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με το "Οχι" τους το Σχέδιο με συντριπτικό ποσοστό 75,83%. Στην άλλη πλευρά του νησιού, το "Ναι" συγκέντρωσε ποσοστό 64,9%.Μάλιστα, όπως είδαμε, στους New York Times υπάρχει άρθρο το οποίο λέει: "Το πρώτο μεγάλο λάθος της Κύπρου ήταν ότι το 2004 απέρριψε το σχέδιο του ΟΗΕ για την ενοποίηση με την τουρκοκυπριακή πλευρά στο νησί τους. Αυτό εκνεύρισε τους Ευρωπαίους εταίρους και έβαλε την Κύπρο σε μια αδύναμη στρατηγική θέση, αφήνοντας ένα ανοιχτό θέμα σε ολόκληρο το νησί".
eglimatikotita.gr