Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Και ενώ στην Ελλάδα ακόμα μερικοί κοιμούνται….στην Μαδρίτη βγήκαν τα πρόβατα!

 Περισσότερα από 2.000 πρόβατα μερινός κατέβασαν την Κυριακή στο κέντρο της Μαδρίτης Ισπανοί κτηνοτρόφοι σε υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στην βόσκηση και την μετακίνηση των ζώων τους που απειλούνται, όπως υποστηρίζουν, από την υπερβολική ανάπτυξη των αστικών κέντρων.
Οι Ισπανοί κτηνοτρόφοι έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μονοπατιών για να οδηγούν τα ζώα τους από τα ορεινά στις πεδιάδες όπου ξεχειμωνιάζουν.
Όπως υποστηρίζουν το δικαίωμα σε αυτήν την μετακίνηση, από μονοπάτια που κάποτε περνούσαν μέσα ή κοντά από τη Μαδρίτη όταν ακόμα ήταν ένα μικρό χωριό, χρονολογείται τουλάχιστον από τον 11ο αιώνα.


Ένα από τα μονοπάτια, που υπήρχε από το 1372 περνούσε μάλιστα από τη σημερινή Πουέρτα ντε Σολ, την κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, και σήμερα εστία κοινωνικών κινητοποιήσεων.
Ωστόσο το γεγονός ότι σήμερα τα περισσότερα ζώα εκτρέφονται σε φάρμες και όχι ελεύθερα στη φύση (για λόγους κόστους) έχει μειώσει τον αριθμό και τη σημασία των μετακινήσεων. Κάποιοι πάντως επιμένουν στην παράδοση...
tovima.gr