Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Τούρκοι δημοσιογράφοι στην υπηρεσία της ΜΙΤ

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Akşam αποκαλύπτει τις στενές σχέσεις των Τούρκων δημοσιογράφων όχι μόνο με το κεμαλικό κατεστημένο (βλ. Δημοσιογράφοι-επιτελείς) αλλά και με τη τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Ε. Βabahan:
• "την περίοδο της 28ης Φεβρουαρίου ήμουν Δ/ντής σύνταξης της εφημερίδας Sabah. Τα μηνύματα των στρατιωτικών σε μας έρχονταν μέσω του Fatih Çekirge, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του Γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα. Όταν στους στρατιωτικούς δεν άρεσε κάτι, αναζητούσαν στο τηλέφωνο τον Fatih και αυτός με τη σειρά του μας ανέφερε «ενοχλήθηκαν πολύ, έχουν αφρίσει».
• Ο Ertuğrul Özkök είναι ένας δημοσιογράφος, ο οποίος πρόσκειται στους στρατιωτικούς. Άλλωστε και η Hürriyet είναι κρατική εφημερίδα. Κατά συνέπεια, η σχέση τους με τους στρατιωτικούς ήταν εντελώς διαφορετική από τη δική μας.
 Ήταν σχεδόν ένα σώμα με τους στρατιωτικούς.

• Στην Τουρκία τα Γραφεία Άγκυρας των εφημερίδων είχαν πάντοτε σχέση με τους στρατιωτικούς, διότι ο στρατός ήταν μια πραγματικότητα της πολιτικής ζωής. Τότε, το να σε καλούν στο Γενικό Επιτελείο, αλλά και το να γνωρίζεις έναν Στρατηγό, ήταν πολύ σημαντικό.

• Οι στρατιωτικοί δεν επιθυμούσαν δημοσιεύματα, επικριτικά για τους στρατιωτικούς και επαινετικά για την κυβέρνηση.

• Οι δημοσιογράφοι-πράκτορες λαμβάνουν εντολές από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών «φθείρατε τον τάδε» και αυτοί το πράττουν. Τους φθείρουν με δημοσιεύματα, τα οποία εμπεριέχουν κατηγορίες και διαστρεβλώσεις. Εμείς στη Sabah δεν γνωρίζαμε αν είχαμε κάποιον τέτοιο πράκτορα. Γνωρίζαμε μόνον τον Ünal İnanç. Και αυτός, όμως, ήταν ένα κατώτατο στέλεχος του Γραφείου μας στην Άγκυρα. Όμως, ήταν γνωστό ότι στο συγκρότημα της Hürriyet ο Fatih Altaylı και ο Tuncay Özkan είχαν σχέσεις με τη ΜΙΤ".