Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Nordic Monitor: «Προβοκάτσια σχεδιάζουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα»


 Ρεπορτάζ της διεθνούς πολιτικής επιθεώρηση Nordic Monitor αναφέρεται σε σχέδιο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, ΜΙΤ, να προκαλέσει προβοκάτσια στην Ελλάδα μέσω ενεργειών ειδικά εκπαιδευμένης μονάδας.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, η ύπαρξη αυτής της μυστικής ομάδας δημοσίως δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ και είναι ένα σχετικά νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Η πληροφορία έρχεται σε μια περίοδο που η Άγκυρα έχει κλιμακώσει τη ρητορική της έναντι της Ελλάδα και αμφισβητεί ακόμη και την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα σενάρια της προβοκάτσιας περιλαμβάνουν διάφορες εναλλακτικές, από δολιοφθορά σε ελληνικά νησιά έως την ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά και δολιοφθορά που θα αποδοθεί ψευδώς στην Ελλάδα, ώστε να δικαιολογεί τουρκικά αντίποινα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το σχέδιο έχει ήδη κατατεθεί από τον επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξετάζει τις εναλλακτικές, αν και ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποια πορεία δράσης θέλει να ακολουθήσει.


Το Nordic Monitor επικαλείται πληροφορίες από πληροφορημένες πηγές και σημειώνει ότι «εναπόκειται σε αυτήν την ειδική μονάδα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υπηρεσίας πληροφοριών να πραγματοποιήσει την επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος με υλικοτεχνική υποστήριξη από τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού». 


Τα σενάρια για την επιχείρηση γνωρίζουν μόνο πρόσωπα μέσα στο στενό περιβάλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού της ΜΙΤ, Φιντάν. Όπως αναφέρεται, το σχέδιο είναι να υπάρξει κάποιο επεισόδιο χρονικά κοντά στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου, ώστε να συσπειρωθούν οι πολίτες γύρω από τον Ερντογάν και τους συμμάχους του, οι οποίοι συνεχώς χάνουν στις δημοσκοπήσεις.

Επί δεκαετίες, η MIT δεν είχε επιχειρησιακή ικανότητα στρατιωτικού τύπου και η εντολή της περιοριζόταν κυρίως σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών για την παροχή των καλύτερων πληροφοριών στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Τουρκία. Όταν υπήρχε ανάγκη για επιχειρησιακή δράση είχε βοήθεια από επίλεκτες μονάδες του στρατού και του σώματος των πεζοναυτών. Περιστασιακά της δίνονταν άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Από όταν ανέλαβε την ηγεσία της ο σκληροπυρηνικός ισλαμιστής Φιντάν, άρχισε να στρατολογεί άνδρες ακόμη και από το εξωτερικό, για τη δημιουργία ομάδων κρούσης.

https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/362555_nordic-monitor-probokatsia-shediazoyn-oi-toyrkikes-mystikes-ypiresies-stin