Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Άλλα μας υποσχέθηκαν και άλλα βλέπουμε στην Ευρώπη του 2023


 

Τα κράτη της ΕΕ, καλούνται να διαθέσουν «επειγόντως» ένα δις ευρώ για οβίδες στην Ουκρανία

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να διαθέσουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον Μάρτιο για να τιμήσουν τη δέσμευσή τους να προμηθεύσουν επειγόντως πυρομαχικά στον ουκρανικό στρατό, αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν στον Ουκρανό Πρόεδρο  Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιταχύνει την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών για να βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό να αποκρούσει τη νέα επίθεση από τα ρωσικά στρατεύματα.


Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο- AFP, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε από τα κράτη της ΕΕ να συνεισφέρουν ένα ακόμη δισεκατομμύριο ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (EPF), ένα ταμείο που χρησιμοποιείται στην αγορά όπλων για την Ουκρανία, τα οποία θα διατεθούν για την αγορά βλημάτων των 155 mm που χρησιμοποιούνται από το ουκρανικό πυροβολικό.


Μια τέτοια χρηματοδότηση θα επέτρεπε την ταχεία παράδοση στην Ουκρανία περίπου 250.000 οβίδων των 155 mm, που αγοράζονται στην τιμή των 4.000 ευρώ η κάθε μία, σύμφωνα με τις ενδείξεις εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση θα συζητηθεί από τους ευρωπαίους υπουργούς Άμυνας στη συνάντησή τους στις 7 Μαρτίου στη Στοκχόλμη.

Ενώ η Εσθονία ζήτησε τη διάθεση 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο EFF για την αγορά ενός εκατομμυρίου οβίδων που θα δοθεί στην Ουκρανία, ο Μπορέλ B ζήτησε από τα κράτη της ΕΕ να αφαιρέσουν πυρομαχικά από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία και έτσι να βοηθήσουν τη χώρα αυτή στον πόλεμο με τη Ρωσία , μια σύγκρουση υψηλής έντασης που χαρακτηρίζεται από μεγάλη κατανάλωση πυρομαχικών.


«Είναι επείγον. Πρέπει να κινητοποιήσουμε γρήγορα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και να δράσουμε με ό,τι έχουμε», επέμεινε ο Μπορέλ στις 21 Φεβρουαρίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το τελευταίο σήμανε ότι ο ουκρανικός στρατός καταναλώνει πολλές φορές περισσότερα πυρομαχικά από όσα μπορούν να παράγουν τα κράτη της Συμμαχίας, των οποίων τα αποθέματα πυρομαχικών έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση  για την Ειρήνη (EPF) έχει ήδη προμηθευτεί από τα κράτη της ΕΕ 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά όπλων και πυρομαχικών για την Ουκρανία, ενώ στο μεταξύ συμφωνήθηκε επιπλέον διάθεση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για τον ίδιο σκοπό. 

Τα κράτη της ΕΕ συνεισφέρουν σε αυτό το ταμείο, από το οποίο στη συνέχεια πληρώνονται για τα όπλα και τα πυρομαχικά που μεταφέρονται στην Ουκρανία.

Διεθνής Επικαιρότητα

The Hellenic Information Team


 © Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος  Ἐχέδωρος

https://www.olympia.gr/1532280/diethni/ta-krati-tis-ee-kaloyntai-na-diathesoyn-epeigontos-ena-dis-eyro-gia-ovides-stin-oykrania/