Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Pandora Papers: Η αμερικανική νομική εταιρεία Baker McKenzie βοήθησε στο σύστημα με τις offshore


Πίσω από το υπάρχον σύστημα offshore εταιρειών βρίσκεται και η κορυφαία αμερικανική δικηγορική εταιρεία Baker McKenzie, όπως υποστηρίζουν τα «Pandora Papers» που δημοσιοποιήθηκαν την Κυριακή (03/10).

Η κορυφαία αμερικανική δικηγορική εταιρεία Baker McKenzie είναι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται πίσω από το υπάρχον σύστημα με τις offshore, σύμφωνα με μια έκθεση της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Κυριακή (03/10) και ονομάστηκε «Pandora Papers».

Συγκεκριμένα, στη σχετική έκθεση της ICIJ για τα φερόμενα οικονομικά μυστικά πάνω από 35 νυν και πρώην παγκόσμιων ηγετών, καθώς και περισσότερων από 330 πολιτικών και αξιωματούχων από όλο τον κόσμο, επισημαίνεται: «Η έρευνα για τα "Pandora Papers" υπογραμμίζει, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο η Baker McKenzie, η μεγαλύτερη δικηγορική εταιρεία στις ΗΠΑ, βοήθησε στη δημιουργία του σύγχρονου συστήματος με τις offshore και εξακολουθεί να είναι ο πυρήνας αυτής της παραοικονομίας».

Έντουαρντ Σνόουντεν: «Οι offshore συνεχίζουν να κάνουν μυστικές βάσεις δεδομένων παρά τις διαρροές»

Μάλιστα, η ICIJ κατονόμασε τον Ουκρανό δισεκατομμυριούχο Ίχορ Κολομόισκι ως έναν εκ των πελατών της νομικής εταιρείας και σημείωσε: «Οι άνθρωποι για τους οποίους εργάστηκε η εταιρεία περιλαμβάνουν τον Ουκρανό ολιγάρχη Ίχορ Κολομόισκι, ο οποίος σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές ξέπλυνε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω ενός συστήματος εταιρειών που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά ("shell companies"), αγοράζοντας εργοστάσια και εμπορικά ακίνητα σε όλη την αμερικανική Επικράτεια».

Ένα άλλο εξέχον όνομα στη λίστα πελατών της McKenzie είναι ο χρηματιστής Τζεϊχό Λόου, ο οποίος είναι φυγάς και «κατηγορείται από τις Αρχές πολλών χωρών για την υπεξαίρεση περισσότερων από 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ένα ταμείο οικονομικής ανάπτυξης της Μαλαισίας, γνωστό και ως 1MDB».

Ακόμα, η ICIJ ανέφερε ότι η δημοσίευση, που ονομάζεται «Pandora Papers» σε σχέση με το σκάνδαλο «Panama Papers» του 2016, βασίστηκε σε διαρροή 11,9 εκατομμυρίων αρχείων και πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι σε 117 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα που κάλυψε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως η εν λόγω έρευνα θεωρεί ότι οι ΗΠΑ είναι ο «μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος».

https://sputniknews.gr/20211004/pandora-papers-i-amerikaniki-nomiki-etaireia-baker-mckenzie-voithise-sto-systima-me-tis-offshore-18518378.html