Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Τι συμβαίνει στο Ισραήλ με τη χορήγηση του φαρμάκου (Regeneron) που έσωσε τον Trump. Στο Ισραήλ οι μη εμβολιασθέντες έχουν προτεραιότητα στη λήψη του φαρμάκου


Κανείς στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ δεν περίμενε αυτό το σενάριο γράφει ο Ιdo Efrati στη Haaretz.

Α: Πολλοί ασθενείς με κίνδυνο COVID που είναι υποψήφιοι να λάβουν το φάρμακο Regeneron αρνήθηκαν να το πάρουν από τότε που οι οργανισμοί συντήρησης της υγείας άρχισαν να το προσφέρουν στις 23 Σεπτεμβρίου. Χορηγήθηκε μόνο σε 256 ασθενείς μέχρι τώρα, με τους 291 να το απορρίπτουν.

Aπόδοση> Κουρδιστό Πορτοκάλι

Το φάρμακο, το οποίο κοστίζει 1.500 δολάρια ανά ασθενή, χορηγείται ενδοφλεβίως και σύμφωνα με μελέτες μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας εάν χορηγηθεί εντός 72 ωρών από τη μόλυνση. Το φάρμακο έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι όταν δόθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαγνώστηκε με COVID-19. Περίπου ένα μήνα αργότερα εγκρίθηκε από τον FDA για επείγουσα χρήση.


Μέχρι πρόσφατα το φάρμακο χορηγούνταν στο Ισραήλ κυρίως σε νοσηλευόμενους ασθενείς σε νοσοκομεία και γηριατρικές εγκαταστάσεις. Αλλά από τις 23 Σεπτεμβρίου η χρήση του επεκτάθηκε μέσω των HMOs-Health Maintenance Organizations.


Το Υπουργείο Υγείας όρισε το ακριβό φάρμακο ως περιορισμένο εθνικό περιουσιακό στοιχείο και φοβόταν την υπερβολική ζήτηση από τους ασθενείς, ιδιαίτερα αυτούς που δεν πληρούν τα κριτήρια.


Μια επιστολή του γενικού διευθυντή του υπουργείου Nachman Ash προς τους HMO ζητούσε να καθοριστούν σαφώς καθορισμένα κριτήρια για το ποιος είναι επιλέξιμος για το φάρμακο και να δημιουργηθούν επαγγελματικές επιτροπές σε κάθε ταμείο για να εξετάσουν τα έκτακτα αιτήματα ασθενών που δεν πληρούν όλες τις κλινικές κριτήρια.


Σημειώνοντας την έλλειψη του φαρμάκου που αποκάλεσε «εθνικό περιουσιακό στοιχείο», ο Ash έγραψε ότι «πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί η σπατάλη και η καταστροφή δόσεων ή η χορήγηση δόσεων σε όσους δεν πληρούν τα κριτήρια».


Κατά συνέπεια, οι HMO έθεσαν κριτήρια με βάση την ηλικία του ασθενούς, τον αριθμό των νοσηλειών τα τελευταία τρία χρόνια, την κατάσταση του εμβολιασμού και εάν είχαν χρόνιες παθήσεις όπως νεφρική νόσο, διαβήτη και στεφανιαία νόσο, μεταξύ άλλων, ή ήταν καπνιστές ή ανοσοκαταστολή.


Κάθε κριτήριο αξίζει τόσους πόντους και αν οι ασθενείς «σκοράρουν» επτά βαθμούς – είναι επιλέξιμοι για το φάρμακο.


Ο μη εμβολιασμός αξίζει πέντε μονάδες και είναι το πιο βαρύ κριτήριο. 


(Σας θυμίζουμε ότι ο διάσημος στα εν Ελλάδι social media καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος πρότειναι να μην χορηγείται το Regeneron (και τυχόν άλλα φάρμακα) σε μη εμβολιασθέντες. Αντίθετα στο Ισραήλ οι μη εμβολιασθέντες έχουν προτεραιότητα στη λήψη του φαρμάκου)


Οι HMO προετοιμάστηκαν για ταχεία ανάπτυξη του φαρμάκου. Επιπλέον, οι ομάδες του Ιατρικού Σώματος του IDF κλήθηκαν να βοηθήσουν τους HMO να παραδώσουν τα φάρμακα σε ασθενείς που εδρεύουν στο σπίτι και την ίδια μέρα που το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την επέκταση της χρήσης του φαρμάκου, οι HMO άρχισαν να πλησιάζουν τους υποψήφιους ασθενείς.


Αλλά αποδεικνύεται ότι η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή και οι HMOs συλλαμβάνουν τον εαυτό τους να παροτρύνει τους ασθενείς να πάρουν ένα φάρμακο που θα τους προστατεύσει από σοβαρές ασθένειες.


«Έχουμε χορηγήσει το φάρμακο σε περισσότερους από 140 ασθενείς μέχρι στιγμής, κυρίως σε σπίτια ασθενών σε όλη τη χώρα, με τη βοήθεια του Medical Corps», λέει ο Dr. Doron Netzer, επικεφαλής ιατρικής στο κοινοτικό τμήμα των Υπηρεσιών Υγείας Clalit. Ο Netzer λέει στη Haaretz ότι ολόκληρη η διαδικασία στο σπίτι του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της έγχυσης (που διαρκεί περίπου 20 λεπτά) και της παρατήρησης που ακολουθεί, διαρκεί 90 λεπτά έως δύο ώρες. Οι ομάδες του Netzer επικοινωνούν με ασθενείς με COVID-19 που έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρές ασθένειες και εξηγούν τη σημασία της λήψης του φαρμάκου. Αλλά προς έκπληξή του, ένας σημαντικός αριθμός απορρίπτει τη λήψη του φαρμάκου. Αυτό περιλαμβάνει πολλούς που δεν είναι εμβολιασμένοι και ως εκ τούτου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες και είναι επίσης επιλέξιμοι για το ακριβό φάρμακο.


«Μια άλλη ομάδα «Regeneron refusers» είναι εκείνοι των οποίων η κατάσταση είναι ήπια και αισθάνονται καλά και δεν αισθάνονται τον κίνδυνο. Είναι ανθρώπινο και κατανοητό, αλλά έχουν 20-25 % κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και δεν μπορούμε να τους πείσουμε [να πάρουν το φάρμακο] », λέει. Άλλοι εκφράζουν προθυμία, κλείνουν ραντεβού και στη συνέχεια αποσύρονται την τελευταία στιγμή – συχνά λόγω διαβούλευσης με φίλους και συγγενείς. «Είναι δικαίωμά τους. Είναι μια νέα θεραπεία που είναι αναμφίβολα η καλύτερη διαθέσιμη αυτή τη στιγμή, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει δυσπιστία μεταξύ ορισμένων ασθενών», εξηγεί ο Netzer.


Ένα ανώτερο στέλεχος σε άλλο HMO λέει στον Haaretz: «Επενδύουμε πολλά στη Regeneron, αλλά έχουμε τέσσερις φορές περισσότερες απορρίψεις από όσους το αποδέχονται. Από τη μία πλευρά ήμασταν έκπληκτοι. Από την άλλη – γιατί κάποιος που αρνήθηκε τον εμβολιασμό να πάρει φάρμακο; Αν στην αρχή νομίζαμε ότι θα έπρεπε να το εκλογικεύσουμε τώρα απλοποιούμε τα κριτήρια και το δίνουμε σε πρόθυμους ασθενείς ακόμα κι αν δεν πληρούν πλήρως τα κριτήρια ».


Το φάρμακο κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Regeneron με το εμπορικό σήμα REGEN-COV. Έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι, όταν δόθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαγνώστηκε με COVID-19. Περίπου ένα μήνα αργότερα εγκρίθηκε από τον FDA για επείγουσα χρήση.


Από την έγκριση, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine έδειξε αποτελεσματικότητα 81% στην πρόληψη των συμπτωματικών ασθενειών και 66% στην πρόληψη της μετάδοσης μεταξύ εκείνων που ζουν με επιβεβαιωμένους ασθενείς. Επιπλέον, η διάρκεια των συμπτωμάτων μεταξύ εκείνων που είχαν μολυνθεί ήταν μικρότερη κατά το ήμισυ σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο.


Το Regeneron περιέχει δύο αντισώματα – το Casirivimab και το Imdevimab – τα οποία προσκολλώνται στον ιικό περίβλημα του κορωνοϊού και διαταράσσουν την ικανότητά του να διεισδύει στο κύτταρο και να αναπαράγεται.


Μελέτες της εταιρείας έδειξαν ότι είναι 70% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών σε μη εισαγόμενους ασθενείς όταν χορηγείται εντός 72 ωρών από τη μόλυνση-εφόσον χορηγείται κοντά στην εμφάνιση των συμπτωμάτων και όχι μετά την έναρξη της επιδείνωσης. Μελέτες δεν βρήκαν σχεδόν καμία παρενέργεια εκτός από μια αλλεργική αντίδραση ή τοπική αιμορραγία και πρήξιμο που σχετίζεται με την ίδια την ένεση.


https://kourdistoportocali.com/news-desk/ti-symvainei-sto-israil-me-ti-chorigisi-toy-farmakoy-regeneron-poy-esose-ton-trump/