Η εκπρόσωπος της Βοσνιακής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο,
Ντόντα Μπαλί, η οποία θα έχει την τέταρτη κοινοβουλευτική εντολή στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου με απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, αναφέρει ότι η αμοιβαία αναγνώριση του Βελιγραδίου και της Πρίστινα θα συμβεί αργά ή γρήγορα, σημειώνει σερβικό δημοσίευμα επικαλούμενο την Al Jazeera.
«Κάποια άλλη επιλογή, ρεαλιστικά, δεν υπάρχει. Με ή χωρίς τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούσιτς, το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και είναι μια διαδικασία που κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει», όπως πιστεύει.
Τόνισε επίσης ότι οι προηγούμενες απόπειρες διαπραγματεύσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου δεν ήταν επιτυχείς.
«Ο Αλμπίν Κούρτι έχει μια ειδική θέση σε αυτό το θέμα. Πιστεύει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Κοσσυφοπέδιο να συνεχίσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις. Θα δούμε την εξέλιξη της κατάστασης, των σχεδίων και των πιέσεων της Ευρώπης και της Αμερικής την προσεχή περίοδο», δήλωσε.
Όταν ρωτήθηκε πώς ερμηνεύει τις όλο και πιο δυνατές δηλώσεις από τη Σερβία σχετικά με τον κίνδυνο σχηματισμού «Μεγάλης Αλβανίας», η Μπαλί είπε ότι υπάρχει πραγματικός φόβος.
«Είναι ένας πραγματικός φόβος. Είναι μια ιδέα που υπάρχει εδώ και χρόνια. Χαρακτηρίστηκε ως ριζοσπαστική, αλλά τώρα αναζωογονεί όλο και περισσότερο με τον Κούρτι», επεσήμανε.
Μιλώντας για τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο, η Μπαλί δήλωσε ότι το ζήτημα στο Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζεται ως σχηματισμός κράτους εν κράτει.
«Οι Σέρβοι εκπρόσωποι θέλουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και σύνδεση της κοινότητας αυτών των δήμων με το Βελιγράδι. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι έτοιμη να τους δώσει άλλα δικαιώματα σε σύγκριση με άλλους δήμους», δήλωσε η Μπαλί.
Είπε επίσης ότι για τον ηγέτη της Αυτοδιάθεσης, Αλμπίν Κούρτι, η δυνατότητα εδαφικής ανταλλαγής με τη Σερβία δεν είναι επιλογή.
The Hellenic Information Tea
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος