Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Πατριάρχης Σερβίας: ''Είμαστε στο πλευρό της Εκκλησίας της Ρωσίας''


 Την Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021 ο Αγιώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος, παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

Στην συνέντευξή του έκανε ιδιαίτερη αναφορα στην κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια Ορθοδοξία εξαιτίας του Ουκρανικού προβλήματος.

«Είμαστε μια Αυτοκέφαλη Εκκλησία με τη δική μας εσωτερική τάξη. Όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι αδελφές μας Εκκλησίες», υπενθύμισε ο Πατριάρχης Πορφύριο.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας πρόσθεσε: «Και εν προκειμένω, όπως και κατ᾽ αρχήν, πάντοτε τασσόμαστε υπέρ των ιερών κανόνων και της τάξεως. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή, σε ό,τι αφορά στις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, δεν συνάδουν αυτές με την παράδοση της Εκκλησίας και, υπό αυτήν την έννοια, εάν θέλετε, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στο πλευρό της Ρωσικής Εκκλησίας. Στην πραγματικότητα είμαστε στο πλευρό της τάξεως και των ιερών κανόνων. Και εν προκειμένω η Ρωσική Εκκλησία όντως στερήθηκε των δικαιωμάτων της».

Η δημοσιογράφος επίσης ενδιαφέρθηκε μήπως η ουκρανική κατάσταση αποτελέσει προηγούμενο για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας σε εκκλησιαστικά μορφώματα στο κανονικό έδαφος της Εκκλησίας της Σερβίας, π.χ. στη Βόρειο Μακεδονία, στο Μαυροβούνιο, στο Κοσσυφοπέδιο ή στην Κροατία.

«Προφήτης δεν είμαι, ωστόσο, ελπίζω ότι δεν θα φθάσουμε σε παρόμοιες πράξεις, όπως αυτές που είδαμε στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Αγιώτατος και συμπλήρωσε: «Διότι κατέστη προφανές ότι αυτό προκάλεσε μεγάλες αναστατώσεις στις σχέσεις μεταξύ των κατά τόπους Εκκλησιών. Τούτο θα γίνει μάθημα, το οποίο είναι σε θέση να συνεφέρει τους πάντες» - τόνισε ο Πατριάρχης Πορφύριος.

Κλείνοντας ο Πατριάρχης Σερβίας υπογράμμισε πως «όταν ανακύπτουν προβλήματα, πρέπει να συνομιλούμε και να αφήνουμε την αποκατάσταση της τάξεως όχι στο δικό μας χρόνο, αλλά στον χρόνο του Θεού».

https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/42262-patriarxis-servias-eimaste-sto-plevro-tis-ekklisias-tis-rosias