Σε μια περίεργη επιμονή αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δημιουργήσει τα ΚΥΤ των παράνομων αλλοδαπών
( κατά πλειοψηφία άνδρες μουσουλμάνοι νεαρής ηλικίας) σε στρατηγικά για την άμυνα σημεία, σε μια κίνηση άγνοιας (;) αλλά με πολύ επικίνδυνα αποτελέσματα.
Έτσι μετά το ΚΥΤ στο Φυλάκιο του Έβρου (πρακτικά μια πόλη χιλιάδων αλλοδαπών) στην πλάτη της ελληνικής άμυνας, το επόμενο ΚΥΤ που ολοκληρώνεται μετά "βαϊων και κλάδων" είναι αυτό στην Λέρο όπου θα βρεθεί σε ένα νησί των 8.000 Ελλήνων να βρεθούν μέχρι και 2.000 παράνομοι μετανάστες.
Έτσι σήμερα σε μια κίνηση αλληλεγγύης της ΕΕ (όπως το βλέπει αυτή η κυβέρνηση) ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την επιθεώρηση των δομών φιλοξενίας μεταναστών, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη δήλωσε ότι το ΚΥΤ είναι το μήνυμα «η Ευρώπη δίπλα στην Ελλάδα»!
Ο κ. Σχοινάς έγραψε στο twitter: «Σήμερα στην ακριτική Λέρο με τον Ν. Μηταράκη. Επίσκεψη στο ΚΥΤ, επιθεώρηση των έργων της νέας δομής που χρηματοδοτείται κατά 100%από την ΕΕ και θα λειτουργεί με σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η σημαντική μείωση των ροών επιτρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες. Η Ευρώπη δίπλα στην Ελλάδα».
Η νέα ελεγχόμενη δομή θα στηρίζεται σε 3 πυλώνες: Ο πρώτος στην ασφάλεια, ο δεύτερος στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων και μεταναστών που θα διαμένουν στην νέα δομή με νέους χώρους άθλησης και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για τα ανήλικα προσφυγόπουλα και ο τρίτος στην διασφάλιση και διατήρηση του αισθήματος ασφάλειας του τοπικού πληθυσμού και εν γένει του συνόλου της τοπικής κοινωνίας του νησιού.
Επιπλέον η νέα δομή θα περιλαμβάνει σύγχρονες εγκαταστάσεις με πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα για την υγειονομική περίθαλψη στους τροφίμους ώστε να μην επιβαρύνεται το Νοσοκομείο Κω. Ακόμη έγινε γνωστό ότι η είσοδος στην δομή θα γίνεται με κάρτα εισόδου και χρήση δακτυλικού αποτυπώματος, ενώ θα υπάρχουν και μηχανήματα x-ray scanner τα οποία θα ελέγχουν τις πύλες εισόδου στο ΚΥΤ.
Τέλος θα δημιουργηθούν εντός της δομής, Mini Market με τις άδειες λειτουργίας να δίνονται από τους δήμους των 5 νησιών που διαθέτουν δομές με ανταποδοτικό όφελος (κάτι στο οποίο ο δήμος της Κω είναι αρνητικός).
Να σημειώσουμε ότι μιλάμε για δομή των 2.000 ατόμων που θα τοποθετηθούν στο στρατηγικό νησί του νοτιο-ανατολικού Αιγαίου, αυτό της Λέρου που έχει ένα σύνολο πληθυσμού μόλις 8.000!
Να σημειώσουμε ότι οι Ιταλοί κατά την διάρκεια της κατοχής τους το θεωρούσαν το πιο στρατηγικό σημείο και το είχαν οχυρώσει κάτι που διατηρήθηκε και εν συνεχεία.
Μάλιστα η θέση τοποθέτησής του είναι ο στρατηγικός όρμος Λακκί που έχει επιλεγεί εκτός του ότι είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους έχει χαρακτηριστεί και προστατευόμενη περιοχή.
Ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Κόλλιας, είχε αναφερθεί πριν λίγο καιρό λέγοντας ότι θεωρεί ότι πίσω από την απόφαση του υπουργείου να μεγαλώσει τη χωρητικότητα του συγκεκριμένου ΚΥΤ υποκρύπτεται η πρόθεση να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο στη Λέρο σε περίπτωση που οι δομές σε άλλες περιοχές γεμίσουν.
«Εφόσον η κυβέρνηση τα καταφέρνει πολύ καλά έως τώρα και έχουν μειωθεί οι αφίξεις, δεν καταλαβαίνω γιατί αύριο θεωρούμε ότι δεν θα τα καταφέρουν και θα έχουμε πολλές αφίξεις στο νησί», αναρωτιέται χαρακτηριστικά μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα.
«Το ΚΥΤ που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 600 άτομα λειτουργεί σε έκταση 10 στρεμμάτων. Το νέο ΚΥΤ θα δημιουργηθεί σε έκταση 65 στρεμμάτων. Αυτό για εμάς λέει ότι οι 2.000 μπορούν εύκολα να γίνουν περισσότεροι, εφόσον υπάρξει πρόβλημα», τονίζει.
Εμείς αυτό που έχουμε να δηλώσουμε και αναρωτιόμαστε είναι γιατί υπάρχει εμμονή από την κυβέρνηση για την δημιουργία τέτοιων δομών σε στρατηγικά για την άμυνα σημεία.