Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Η Πανδημία φέρνει την απάτη. Ο πανικός των μεσαζόντων φέρνει πρόσφορο έδαφος



Οργιάζει η κυβερνοαπάτη με αφορμή την πανδημία – Τι να προσέχετε
Νέους τρόπους εκμετάλλευσης της αγωνίας των καταναλωτών να προστατευθούν από τον κορωνοϊό απεργάζονται οι κυβερνοαπατεώνες. 

Ετοιμάζονται κατά κύριο λόγο να διοχετεύσουν στην αγορά πλαστά προϊόντα για την προστασία και για την καταπολέμηση, δήθεν, της πανδημίας, ενώ σχεδιάζουν να δημιουργήσουν συνθήκες τεχνητής ζήτησης προκειμένου να ανεβάσουν τις τιμές και να κερδοσκοπήσουν.

Η βρετανική Εθνική Επιτροπή Εμπορικών Προτύπων εξέδωσε τη Δευτέρα ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται μπαράζ παραπλανητικών μηνυμάτων (scams) μέσω του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων. Δημοσιοποίησε, μάλιστα, μια λίστα με επτά πιθανούς τρόπους δράσης των κυβερνοαπατεώνων.

Το τέλος της Μόριας και ο πόλεμος για τη «νέα Μόρια»
Ο επτάλογος της κυβερνοαπάτης
Η λίστα προειδοποιεί για τις εξής μεθόδους κυβερνοαπάτης:

1. Εμπορική κερδοσκοπία μέσω του παραφουσκώματος των τιμών εμπορευμάτων που έχουν υψηλή ζήτηση λόγω της πανδημίας, όπως είναι τα διαγνωστικά κιτ για τον κορωνοϊό.
2. Διαδικτυακή απάτη. Ιστοσελίδες του Διαδικτύου, εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και για κοινωνικά δίκτυα που θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση στην αγορά πλαστών προϊόντων, καθώς πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί λόγω των περιστάσεων στις ηλεκτρονικές αγορές.
3. Πλαστές ιστοσελίδες. Κυβερνοαπατεώνες εμφανίζονται ως διαθέτοντες νόμιμη άδεια για την προώθηση κυβερνητικών προγραμμάτων, όπως είναι για παράδειγμα η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι.
4. Προωθήσεις «θαυματουργών» θεραπειών για τον κορωνοϊό ή τεστ ανίχνευσης που υπόσχονται άμεση διάγνωση.
5. Μη αντιπροσωπευτικές απεικονίσεις σπιτιών. Καθώς οι διαδικτυακές «επισκέψεις» σε ακίνητα προς αγορά ή ενοικίαση έχουν γίνει κοινός τόπος, υπάρχει ο κίνδυνος να αποκρύπτεται με παραπλανητικές φωτογραφίες η πραγματική εικόνα του ακινήτου.
6. Πλαστές ιστοσελίδες επιστροφής χρημάτων. Υπόσχονται «βοήθεια» στους καταναλωτές που έχουν επιστρέψει το προϊόν που αγόρασαν, κυρίως διαδικτυακά, και διεκδικούν από τον πωλητή την επιστροφή των χρημάτων τους.
7. Επιθέσεις σε ευάλωτα άτομα. Επιτήδειοι έρχονται μέσω Διαδικτύου σε επαφή με άτομα που έχουν απομονωθεί (ή και αυτοαπομονωθεί) εξαιτίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων, επιδιώκοντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους μέσω φλερτ ή «εκ βαθέων εξομολογήσεων» με απώτερο σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα. ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ - ΧΑΚΕΡ - ΚΙΝΔΥΝΟΣ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - ΙΝΤΕΡΝΕΤ - shutterstock

Καταγγελία αμέσως
«Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν ότι ακόμα δεν έχει λάβει άδεια για να πωληθεί κανένα φαρμακευτικό προϊόν για την πρόληψη του Covid-19. Συμβουλεύουμε τους πολίτες να αγνοούν όσους επιχειρούν να τους πουλήσουν τέτοια προϊόντα», δήλωσε στο BBC η Λίντα Σκάμελ της βρετανικής Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Ιατρικής Φροντίδας.

«Τα παραπλανητικά ηλεκτρονικά μηνύματα και οι επίδοξοι κερδοσκόποι πάντοτε υπήρχαν στο Διαδίκτυο, αλλά με την έκρηξη της πανδημίας του Covid-19 έχουν πολλαπλασιαστεί», δήλωσε ο υπουργός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Πολ Σκάλι, ο οποίος δήλωσε «σοκαρισμένος με τους τρόπους που μηχανεύονται οι απατεώνες για να εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους».

Η κυβέρνηση του Λονδίνου καλεί όσους λαμβάνουν παραπλανητικά scams ή θεωρούν ότι κάποιοι προσπαθούν να τους παγιδεύσουν, να καταγγέλλουν πάραυτα το συμβάν στο Συνήγορο του Καταναλωτή