Με την ισχύ του στόλου της η Τουρκία διεκδικεί όσα δεν της ανήκουν…
Με την ισχύ του πολεμικού της ναυτικού η Τουρκία θα επιδιώξει να καρπωθεί τον υποθαλάσσιο πλούτο σε περιοχές που δεν της ανήκουν και με αυθάδεια ανακοινώνει ότι έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων που της το παραχώρησε η Κατεχόμενη Κύπρος και ο Τουρκικός Στρατός Κατοχής!…
Γράφει η Γενί Σαφάκ:
Οι τουρκικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο ως μέρος της "Επιχείρησης Μεσογειακής Ασπίδας" παρακολουθούν τις εξελίξεις στη θάλασσα.
Το καθήκον του στόλου είναι να προστατεύσει το Μπαρμπαρός Χαϊρετιν Πασά, /Barbaros Hayrettin Paşa, ένα τουρκικό σεισμικό σκάφος που εργάζεται στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο στο παρελθόν ήταν στόχος μιας ελληνικής φρεγάτας που προσπαθούσε να παρέμβει στο έργο του ερευνητικού σκάφους.
Παρά, όμως, τις ελληνικές παρεμβάσεις κατά τις πρώτες μέρες της εξερεύνησης του Μπαρμπαρός Χαϊρετιν Πασά, τον Οκτώβριο, το ελληνικό σκάφος δεν ανέκοψε την πορεία του, αφού οι τουρκικές δυνάμεις απάντησαν σε αυτή τη φρεγάτα...
Το Μπαρμπαρός, αγοράστηκε από τη Νορβηγία το 2013, διεξάγει επιχειρήσεις εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο από τον Απρίλιο του 2017.
Η Τουρκία αμφισβητεί επανειλημμένα τη δραστηριότητα των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι (δηλαδή η ίδια η Τουρκία) έχουν επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.
Επιχείρηση ‘Μεσογειακή Ασπίδα’
«Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τις θάλασσές μας από όλες τις απειλές και να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με ασφάλεια σε αυτές τις περιοχές.
Πρόσφατα, η Ανατολική Μεσόγειος φιλοξένησε μεγάλο αριθμό πλοίων, συμπεριλαμβανομένων πλοίων ανοικτής θαλάσσης, καθώς και αποστολές αεροσκαφών από διάφορες χώρες.
Το πολεμικό μας ναυτικό προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή μέσω της επιχείρησης ‘Μεσογειακή Ασπίδα’ από το 2006 », δήλωσε ο Γιαλτσίν Οζκούουκ (Yalçın Özküük), διοικητής της Ομάδας της Δυτικής Αποστολής.
«Οι στόχοι της Λειτουργίας της Μεσογειακής Ασπίδας είναι:
Να υποστηρίξουν την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Να γίνει γνωστό ότι η Τουρκία έχει δικαιοδοσία στη θαλάσσια έρευνα.
Να αποτρέψει πιθανές παράνομες δραστηριότητες και
Να διασφαλίσει τη μεταφορά πετρελαίου από τα τερματικά Γιουμουρταλίλ και Σεϊχάν.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης ‘Μεσογειακή Ασπίδα’, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο παρακολουθούνται στενά και τα ερευνητικά σκάφη όπου διαπιστώνεται ότι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, προειδοποιούνται και, όταν είναι απαραίτητο, παρεμβαίνουν.
Επιπλέον, τα σκάφη της σεισμικής έρευνας της Τουρκίας προστατεύονται ως μέρος της επιχείρησης».
«Κανονικά, τα ερευνητικά σκάφη εκτελούν τις δραστηριότητές τους με σκάφη υποστήριξης.
Ωστόσο, λόγω των περιστασιακών παρεμβολών των ελληνικών πολεμικών πλοίων, είναι επίσης αναγκαία και τα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Εμείς, όπως οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, παρέχουμε υποστήριξη και προστασία,
δεν επιτρέπουμε στην Ελλάδα να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»[…], γράφει η τουρκική Γενί Σαφάκ.