Πρώην πράκτορας της CIA για Αλβανία: Η δημοσιοποίηση των μυστικών της Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι μια τρέλα!
Η δημοσίευση των μυστικών δεδομένων της Κρατικής Υπηρεσίας
Πληροφοριών (SHISH) έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην εμπλοκή ενός μεγάλου διεθνούς σκανδάλου, διότι τέτοιου είδους πρακτικές είναι αδιανόητες σε άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.
Πληροφοριών (SHISH) έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην εμπλοκή ενός μεγάλου διεθνούς σκανδάλου, διότι τέτοιου είδους πρακτικές είναι αδιανόητες σε άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.
Ένας πρώην πράκτορας της CIA, αναφέρει ότι πρόκειται για μια γραφειοκρατική καταστροφή που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των πρακτόρων.
«Οι διαχειριστής της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους πράκτορες, αν δεν έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί και να δώσει προσοχή στα δεδομένα», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «The Independent», με όρους ανωνυμίας, καθώς συνεχίζει να ασχολείται με ευαίσθητα ζητήματα ασφάλειας.
«Μπορείτε να δημοσιεύσετε τον προϋπολογισμό στο διαδίκτυο, αλλά η δημοσίευση ταυτοτήτων και άλλων στοιχείων του πράκτορα είναι τρέλα!»
Οι επαγγελματίες ασφαλείας δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν με τη δημοσίευση ευαίσθητων δεδομένων που θα μπορούσαν να αφήσουν ξεκρέμαστους τους πράκτορες σε μια επιχείρηση αντικατασκοπείας ή εκβιασμούς από εχθρικές οργανώσεις πληροφοριών ή εγκληματιών που επιδιώκουν να εισχωρήσουν στη δυτική συμμαχία.
«Η αρχή μας είναι ότι τίποτε στην υπηρεσία μας δεν θα πρέπει να είναι κρυμμένο, ακολουθούμε όλους τους κανόνες και τους κανονισμούς», ανέφερε αξιωματούχος της SHISH, στην βρετανική εφημερίδα που ρώτησε για αυτή τη δημοσίευση των πρακτόρων.
«Οι κανόνες και οι κανονισμοί δεν μας επιτρέπουν να ξοδεύουμε χρήματα χωρίς αναφορά», επέμεινε ο Αλβανός αξιωματούχος.
«Με την είσοδο στο αλβανικό σύστημα, μπορεί κανείς να μπει και στο σύστημα του ΝΑΤΟ», είπε ο Τζεμάλ Γκιούνκσι, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας και πρώην στρατηγός.
Ένας πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας, δήλωσε ότι την ευθύνη για τη δημοσιοποίηση αυτών των ευαίσθητων στοιχείων δεν την έχει η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών – SHISH, αλλά το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο ο υπάλληλος δεν έχει χαρακτηρισθεί με διαβάθμιση.
«Είναι μια αδυναμία του συστήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να δημοσιευθεί το όνομά του.
«Ξέρετε, ορισμένοι υπάλληλοι δεν προσλαμβάνονται λόγω των προσόντων ή της μόρφωσής τους, αλλά λόγω πολιτικής πελατείας. Άτομα τα οποία εντάσσονται στα ιδρύματα ασφαλείας δεν είναι καλά ελεγμένοι. Το πρόβλημα ξεκινά από την κεφαλή», είπε.
Σε μια προσπάθεια να είναι διαφανής, η Αλβανία στέλνει καθημερινές οικονομικές συναλλαγές από την κυβέρνηση στην ιστοσελίδα της (στο Υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας).
Νόμοι στην Αλβανία, απαγορεύουν τη ροή κρατικών πληροφοριών. Όσοι υπάλληλοι αποκαλύπτουν κρατικά μυστικά τιμωρούνται με 10 χρόνια φυλάκισης και 5 χρόνια φυλάκισης σε απλούς πολίτες που δημοσιοποιούν διαβαθμισμένα στοιχεία.
gazetasi.al,kohajone.com