Χαιρετισμό προς τις εκδηλώσεις για τη Μακεδονία που θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε 23 πόλεις, απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης.
''Χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια η οποία καταβάλλεται τις ημέρες και την περίοδο αυτή για την επίλυση του μεγάλου θέματος που έχει σχέση με την ονομασία των Σκοπίων.
Ευχόμαστε η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος να εύρουν την συμφέρουσα εθνικά λύση η οποία θα εξασφαλίσει ειρηνική συμβίωση στους λαούς'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
''Από την άλλη πλευρά ευχόμαστε η προσπάθεια που καταβάλλεται στο επίπεδο της εκκλησιαστικής ταυτοποίησε ως του κανονικού ζητήματος του σχίσματος που υφίσταται να τακτοποιηθεί με την συνέργεια και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου'' πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά.
Σε άλλο σημείο ο κ. Ιωάννης τόνισε: ''Να απευθύνουμε ακριβώς το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης προς όλους τους βαλκανικούς λαούς και να ζητήσουμε να υπάρξει ο σεβασμός σ' αυτό που λέγεται ιστορική αλήθεια, σ' αυτό που λέγεται δικαίωμα πνευματικής ταυτότητος και αυτοσυνειδησίας, σ' αυτό που λέγεται πραγματικά ειρηνική σχέση όλων των λαών, αδιακρίτως φυλής και εθνικής προελεύσεως και καταγωγής. Η Ελλάδα πάντοτε υπήρξε κοιτίδα του πολιτισμού με οικουμενικές διαστάσεις και με την προβολή του μηνύματος των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου που εκχριστιάνισε αλλά και εκπολίτισε τους λαούς των Σλάβων''.
''Η Μακεδονία μας αποτελεί τόπο σταθερότητος, τόπο ειρήνης, τόπο ευλογιάς, τον οποίο τόπο θα πρέπει να σεβαστούν και κατά το όνομα και κατά την διαχείριση της όλης υποθέσεως, η οποία έχει αναφυεί αυτή την περίοδο. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιστορική αλήθεια ότι η Μακεδονία ήταν, είναι, παραμένει και θα είναι πάντα ελληνική. Αυτή τη στιγμή γεννιούνται θέματα που έχουν σχέση με την αμφισβήτηση μιας προοπτικής η οποία σέβεται την ιστορική αλήθεια και εκφράζει ακριβώς την επιθυμία της ειρηνικής συμβίωσης των λαών'' συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Λαγκαδά υπογράμμισε: ''Επομένως όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται από την εξωτερική μας πολιτική περί της τροποποιήσεως του συντάγματος και περί της αλλαγής του ονόματος, με μία και ενιαία χρήση, είναι σαφώς αποφάσεις και προτάσεις οι οποίες στην εφαρμογή τους μπορούν να εγγυηθούν την προοπτική μιας ευημερούσης συνεργασίας των λαών. Όμως αν από την άλλη πλευρά δεν υπάρξει η προς τούτο συναίνεσης, πρέπει και η πατρίδα μας μέσα από το κοινοβούλιο και μέσα από τη νόμιμη εκπροσώπηση της να διαδηλώσει ακριβώς ότι τα δίκαια τα ιστορικά αυτού του τόπου είναι αδιαπραγμάτευτα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.''