Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ξεχάσαμε ξαφνικά τις παραστρατιωτικές ομάδες με τα καλάσνικοφ που οργώνουν την Ελλάδα..τον πόλεμο εναντίον των αδελφών μας Σέρβων..την Τσαμουριά;

Γοητευτική και σικάτη η Αλβανή υπουργός Αμυνας Μιμή Κοντέλι κέρδισε τις εντυπώσεις κατά την επίσκεψή της στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογό της Δημήτρη Αβραμόπουλο.
   
Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε σε θερμό κλίμα, με τον κ. Αβραμόπουλο να κάνει λόγο για μία νέα αρχή στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι στα τέλη Αυγούστου θα υπογραφεί νέα συμφωνία διμερούς αμυντικής συνεργασίας.Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξεδήλωσε τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανασυγκρότηση των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων και επανέλαβε την υποστήριξη της χώρα μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ευχόμενος να ξεκινήσουν σύντομα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά της η κυρία Κοντέλι χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό εταίρο της Αλβανίας, δεσμεύθηκε για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα και ευχήθηκε η ελληνική προεδρία της ΕΕ να είναι επιτυχημένη, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς τη χώρα μας για τη στήριξη που παρέχει στην προσπάθεια της γείτονος να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Εξαίρω», είπε, «ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο κύριος Αβραμόπουλος σε όλες τις συναντήσεις, έδειξε έτοιμος να στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας πάντοτε και παντού».

Οπως είπε η Αλβανή υπουργός Αμυνας οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων αφορούν τον τομέα της εκπαίδευσης, τη συμμετοχή της Αλβανίας σε κοινές ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τις διμερείς ασκήσεις, τη συμμετοχή δυνάμεων της Αλβανίας στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, στη φοίτηση Ελλήνων Αξιωματικών στις Σχολές της Αλβανίας και στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους Αλβανούς αξιωματικούς.

Η κυρία Κοντέλι σημείωσε μάλιστα ότι στις ελληνικές ανώτατες στρατιωτικές σχολές φοιτούν 35 Αλβανοί αξιωματικοί και πρόσφατα δύο Έλληνες αξιωματικοί αποφοίτησαν από την ανώτερη Σχολή Άμυνας της Αλβανίας.

Προηγουμένως η υπουργός Αμυνας της Αλβανίας έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Την Τετάρτη η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας θα επισκεφθεί τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.







briefingnews.gr