Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Επίκεντρο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής η Καβάλα;

Στην Καβάλα ο Τούρκος αντιπρόεδρος του Ερντογάν
Αυτά συμβαίνουν όταν αναπαλαιώνεις τζαμιά. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Συντονισμού Αλί Μπαμπατζάν θα μεταβεί σήμερα το μεσημέρι στην Καβάλα για ολιγόωρη επίσκεψη, με αφορμή τον εορτασμό του Μπαϊραμιού.Ο Αλί Μπαμπατζάν θα κατευθυνθεί στη Χερσόνησο της Παναγίας, όπου θα επισκεφθεί το ξενοδοχείο «Ιμαρέτ», το σπίτι του Μεχμέτ Αλί και άλλα ιστορικά σημεία της περιοχής.
Η επίσκεψη πλασάρεται στα ΜΜΕ ως ... ιδιωτική και ως εκ τούτου δεν δίνεται ιδιαίτερο βάρος σε αυτήν. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτήν την εκδοχή και στην πραγματικότητα. Η επίσκεψη δεν είναι "ιδιωτική" αλλά θρησκευτική. Δεν επισκέπτεται ο δεύτερος σε δύναμη άντρας της Τουρκίας την Καβάλα, για να απολαύσει τα αξιοθέατά της και να αγοράσει τουριστικά ... σουβενίρ από τα μαγαζάκια της. Την επισκέπτεται για να επιτελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα για το τέλος του ραμαζανίου.

Την επισκέπτεται για να δείξει ότι υπάρχει εκεί μουσουλμανική - και άρα τουρκική - κληρονομιά την οποία γνωρίζει και τιμά. Άρα καθόλου "ιδιωτική" δεν είναι αυτή η επίσκεψη. Ειδικά όταν γίνεται στην Καβάλα. Γιατί σε αυτήν την πόλη είχαμε μια πολύ σημαντική αναπαλαίωση τζαμιού τα τελευταία χρόνια, που προκάλεσε μάλιστα πολλές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Υπήρξε μάλιστα και περιστατικό στο οποίο άγνωστοι κάρφωσαν το κεφάλι ενός γουρουνιού - ανίερο ζώο για τους μουσουλμάνους - έξω από την πόρτα του τζαμιού. Τζαμί που αξίζει να σημειωθεί ότι έχει χτιστεί πάνω σε χριστιανική εκκλησία. Και την οποία μάλιστα μπορεί κανείς να δει κάτω από το γυάλινο πάτωμα που διατηρήθηκε ακριβώς γι' αυτόν τον σκοπό. Ο συμβολισμός είναι ισχυρότατος!

Κι άλλες "ιδιωτικές επισκέψεις"
Στην Καβάλα είχαμε και επίσκεψη πριν από λίγους μήνες - και αυτή "ιδιωτική" του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου. Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε η Καβάλα έχει γίνει ξαφνικά "Μονακό" για τους Τούρκους πολιτικούς είτε οι "ιδιωτικές" επισκέψεις εντάσσονται μέσα στον σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Ας πιστέψει ο καθένας ό,τι νομίζει. Σιγά σιγά η Καβάλα μετατρέπεται σε ένα επίκεντρο της τουρκικής πολιτικής, η οποία για τον συγκεκριμένο στόχο χρησιμοποιεί "θρησκευτικό" μανδύα. Φαντάζεστε την πόλη αυτή της Βορείου Ελλάδος να μετατρέπεται σε "θρησκευτικό κέντρο" των μουσουλμάνων;

elkosmos.gr