Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Armata T-14: Πόσο θα πρέπει να ανησυχεί το ΝΑΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Ένα νέο σύστημα ενεργητικής προστασίας που φέρουν τα νέα ρωσικά άρματα μάχης Armata T-14 απειλεί να καταστήσει αναποτελεσματική μια ολόκληρη γενιά αντιαρματικών όπλων, ακόμη και τους κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, εκτιμούν ειδικοί.
 Ήδη η Νορβηγία που χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο τύπο αντιαρματικού σχεδιάζει την αντικατάσταση των παρόντων αντιαρματικών της όπλων.

Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο Μπεν Μπάρρυ του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) του Λονδίνου, το πρόβλημα με τις περισσότερες χώρες του
ΝΑΤΟ είναι ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της απειλής. Το καινοτόμο σύστημα APS (Actine Protection System) που φέρουν τα νέα ρωσικά άρματα μπορεί να μειώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των αντιαρματικών που εξοπλίζουν σήμερα τους Στρατούς του ΝΑΤΟ, επισημαίνει. Παρόλο που ορισμένες χώρες έχουν ξεκινήσει έρευνα και δοκιμές για εφοδιασμό του αρματικού τους δυναμικού με αντίστοιχο σύστημα APS, παραβλέπουν το γεγονός της μείωσης της δραστικότητας των αντιαρματικών τους δυνατοτήτων, λέει χαρακτηριστικά.

Η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα της Συμμαχίας που ετοιμάζεται να δαπανήσει 200-350 εκατ. Κορώνες (18,5-32,5 εκατ. Ευρώ) για την αντικατάσταση των αντιαρματικών εκτοξευτών Javelin με κάποιο σύστημα που να δύναται να διαπεράσει την “ασπίδα προστασίας” του APS προκειμένου να διατηρήσει την δυνατότητα αντιμετώπισης βαρέων αρμάτων μάχης.



Αυτό που κάνει το APS πολύτιμο για τα ρωσικά Τ-14 είναι η εξουδετέρωση της απειλής πριν πλησιάσει για να πλήξει το άρμα: Αισθητήρες εντοπίζουν το επερχόμενο αντιαρματικό βλήμα/πύραυλο υπολογίζοντας το σημείο πρόσκρουσής του ιχνηλατώντας την τροχιά του μέσω ραντάρ και το Σύστημα Ενεργητικής Προστασίας εξαπολύει αντίμετρα που καταστρέφουν το βλήμα-στόχο. Κάθε όπλο έχει το αντι-όπλο του και το APS φαίνεται να είναι η “Νέμεσις” των αντιαρματικών.


Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που πρωτοεμφανίσθηκαν μέχρι σήμερα, τα αντιαρματικά όπλα -πυροβόλα, φορητοί εκτοξευτές βλημάτων, πύραυλοι εκτοξευόμενοι από ελικόπτερα- ήταν πάντα ο φόβος των αρματιστών. Για την αντιμετώπισή τους υιοθετήθηκαν πρωτοποριακά μέσα προστασίας όπως οι πλάκες ενεργούς θωράκισης, σχεδιασμένες να εκρήγνυνται σε περίπτωση που δέχοντο πλήγμα, απορροφώντας μέρος της ενέργειας του αντιαρματικού βλήματος.

Το ρωσικό APS ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση. Ουσιαστικά είναι ένα αντι-πυραυλικό σύστημα επί αρμάτων μάχης, με ραντάρ που επιτρέπει την ιχνηλάτηση των επερχομένων βλημάτων και πυραύλων. Ο εξοπλισμός αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης με αυτό, υπόσχεται να δώσει “απάντηση” σε μια ποικιλία αντιαρματικών, από τα κλασσικά RPG ρωσικής/κινεζικής κατασκευής έως τους πιο εξελιγμένους αντιαρματικούς εκτοξευτές 9Μ113 Kornet (κωδική ονομασία
ΝΑΤΟ ΑΤ-14 Spriggan) που τέθηκε σε υπηρεσία με τον ρωσικό Στρατό το 1998.

Δείτε το ρωσικό άρμα 3ης γενεάς εν δράσει σε βίντεο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που ακολουθεί.

http://www.onalert.gr/stories/armata-t-14-poso-tha-prepei-na-anhsyxei-to-nato/56773