Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Το ΝΑΤΟ παραμένει στο Αιγαίο - Τι δήλωσε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ δήλωσε οτι η Ελλάδα και η Τουρκία θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση Sea Guardian τη νέα επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Κεντρική Μεσόγειο,
η οποία έχει στόχο την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «SOPHIA» που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόσθεσε οτι η ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Αιγαίο θα συνεχιστεί, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της συνόδου Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες. 

“Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το ΝΑΤΟ θα είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην κεντρική Μεσόγειο και στην επιχείρηση SOPHIA της ΕΕ, θα αναπτύξουμε αεροσκάφη στην Κεντρική Μεσόγειο και πλοία και αυτό θα προσθέσει αξία στην παρουσία των πλοίων από το Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

“Ελλάδα και Τουρκία ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν πλοία στην Επιχείρηση Sea Guardian απο τις 7 Νοεμβρίου”, τόνισε και πρόσθεσε οτι “η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία θα παράσχουν αεροσκάφη κυρίως θαλάσσιας υποστήριξης”

“Νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επιχείρηση SOPHIA της ΕΕ" δήλωσε.

Όσο αφορά την αποστολή στο Αιγαίο, ο ΓΓ του
ΝΑΤΟ δήλωσε οτι η αποστολή θα συνεχίσει.

Συγκεκριμένα ειπε οτι “Όταν πρόκειται για το Αιγαίο αποφασίσαμε χθες το βράδυ ότι θα συνεχίσει την παρουσία του το
ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την παρουσία του ΝΑΤΟ είναι ότι εν μέρει η παρουσία του ΝΑΤΟ παρέχει λειτουργική υποστήριξη στις προσπάθειες της ακτοφυλακής - της Ελληνικής και της Τουρκικής ακτοφυλακής - και στις προσπάθειε της FRONTEX”.

“Έχουμε δει μια πολύ σημαντική μείωση στους αριθμούς των παράνομων διελεύσεων και ήμασταν σε θέση να διακόψουμε τις γραμμές των εγκληματικών δικτύων που οργανώνουν τις παράνομες διελεύσεις. Ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουμε τη δυνατότητα να το πράξουμε αυτο είναι εν μέρει επειδή τα πλοία του ΝΑΤΟ είναι σε θέση να λειτουργούν τόσο σε ελληνικά όσο και σε τουρκικά χωρικά ύδατα”.

Ο ΓΓ του
ΝΑΤΟ πρόσθεσε οτι “η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο προσθέτει αξία επειδή είναι μια πλατφόρμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ μιας χώρα που δεν ειναι μέλος της ΕΕ - αλλά ειναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ την Τουρκία με την Ελλάδα και βελτιώνει τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Απο την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος όσο αφορά την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δήλωσε οτι "Θέλω να συγχαρώ τους Έλληνες στρατιωτικούς και διπλωμάτες στην αντιπροσωπεία μας στο
ΝΑΤΟ για τις προσπάθειες που κατέληξαν στην επιτυχή στήριξη της ελληνικής θέσης για τη συνέχιση της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας.



Είναι σημαντικό ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, πέραν του ότι έχει συντελέσει αποτελεσματικά στο να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές, έχει βοηθήσει να γίνουν αντιληπτές στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ η τουρκική προκλητικότητα, η παραβίαση των διεθνών κανόνων και η προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος αναταραχής μεταξύ των δύο μελών.
Η ελληνική πλευρά στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο. Οι Έλληνες προασπίζουμε την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Παράλληλα, η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν πόλο σταθερότητας για όλη τη Μεσόγειο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του
ΝΑΤΟ και με άριστες διμερείς σχέσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα αποτελέσουμε τον πυλώνα της σταθερότητας για το αύριο της Μεσογείου".

http://www.onalert.gr/stories/to-nato-paramenei-sto-aigaio/52672