Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Στην Αθήνα για το Κυπριακό ο Λαβρόφ

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διαπραγματεύσεις για το οποίο κορυφώνονται τις τελευταίες ημέρες, θα βρεθούν στο επίκεντρο της ατζέντας του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που μεταβαίνει στην Αθήνα στις 2 Νοεμβρίου.
Oι κ.κ. Λαβρόφ και Κοτζιάς θα εξετάσουν την πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεωνΣύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι μακραίωνοι πολιτικοί, οικονομικοί, και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Μετά τις συνομιλίες τους, οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας για την τριετία 2017-2019 και θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο.

Στις συζητήσεις τους οι δύο ΥΠΕΞ θα εξετάσουν την πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων.

Επίσης θα αναφερθούν σε περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαβρόφ μπορεί να έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.



Έμφαση στις εξελίξεις για το Κυπριακό


Ο κ. Κοτζιάς θα αναπτύξει στον κ. Λαβρόφ τις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Η Ελλάδα αναμένει από τη Ρωσία -με την ιδιότητά της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών-να επιβεβαιώσει τη θέση της για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα λαμβάνει υπόψη της αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντά των Κυπρίων.

Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum και Πανεπιστήμιο Πειραιά

Μετά από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Λαβρόφ θα απευθύνει χαιρετισμό στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο και στη συνέχεια θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η επίσκεψη του κ. Λαβφρόφ στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.