Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Ο όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής: να μην παραιτείσαι ποτέ

 
Εμπιστεύσου τον Θεό


Και αυτό είναι το πιο δύσκολο να κάνεις. Όταν, όπως λέγεται, «όλος ο κόσμος» είναι εναντίον σου, απλά να ζητάς από τον Θεό βοήθεια. Τέτοιοι πειρασμοί είναι σαν τη θύελλα, η οποία, φυσικά, κάποτε θα τελειώσει.

 Μην αλλάζεις τις πεποιθήσεις σου, αλλά να είσαι σε θέση να βλέπεις την κατάσταση κριτικά και απ’ έξω. Αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τις αιτίες της «θύελλας» και να επιλέξεις τη σωστή στρατηγική. Το κυριότερο είναι να μην παραιτείσαι.

Πέντε χρόνια μετά τη Σύνοδο του Λατερανού, ο Όσιος συνελήφθη με εντολή των αντιπάλων της Αλήθειας. Του έκοψαν τη γλώσσα, του έκοψαν το δεξί χέρι και τον εξόρισαν στην Κολχίδα. Παρ’ όλα αυτά, ο Όσιος Μάξιμος δεν το έβαλε κάτω: προσευχόταν στον Θεό και έλαβε θαυματουργικά τη δυνατότητα να μιλάει και να γράφει, παρά τη βάρβαρη πράξη των δημίων του. Όταν ο Άγιος πέθανε, πάνω από τον τάφο του άναβαν κάθε βράδυ τρεις λυχνίες και γίνονταν πολλές θεραπείες. Έτσι ο Κύριος έδειχνε στους ανθρώπους ότι η σταθερότητα του Αγίου στην πίστη του χάρισε μακάρια αιωνιότητα.


Βλαντίμιρ Μπάσενκοβ

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα

monastery.ru

https://gr.pravoslavie.ru/158253.html