Πως είναι δυνατόν με 9 εκατομμύρια εμβολιασμούς να μιλάμε για 18.000 κρούσματα;
Μία εφιαλτική εκτίμηση έκανε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι θα φτάσουμε έως και τα 18.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως τον Οκτώβριο, σε περίπτωση που δεν αναχαιτιστεί η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, με επιτάχυνση εμβολιασμών.
Και εδώ προκύπτει το αυτονόητο ερώτημα. Πως είναι δυνατόν να έχουμε ξεπεράσει τα 9 εκατομμύρια εμβολιασμούς αλλά να μιλάμε για την πιθανότητα εμφάνισης εξαπλάσιου αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, σε σύγκριση με αυτά που είχαμε όταν δεν υπήρχε ούτε ένας εμβολιασμένος;
Αυτή η πρόβλεψη μάλιστα έρχεται σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του υπουργείου υγείας του Ισραήλ που δείχνει ραγδαία πτώση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer!
«Τα 18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Αυτό που αναφέρει το διάγραμμα αναφέρεται στο φθινόπωρο. Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος, βγαίνει καθαρά από τη συγκεκριμένη μελέτη» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Διευκρίνισε δε, ότι το σενάριο αυτό θα γίνει πραγματικότητα μόνο εάν δεν επιταχύνουμε σημαντικά τον εμβολιασμό. «Απευθύνω έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο»επεσήμανε.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, τον φοβίζει ο αριθμός αυτός αλλά θεωρεί ότι δε θα φτάσουμε εκεί. «Οι Έλληνες θα πάνε να εμβολιαστούν, κι αν είναι να περάσουμε κάποια επίπεδα ημερησίων κρουσμάτων θα ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα τα όποια ακόμα κι αν δεν αντέχει η οικονομία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει»εκτίμησε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναφέρεται σε πιθανό lockdown.
Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι μέχρι το Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει συνεχής αύξηση η οποία ανάλογα με τον αριθμό των τεστ μπορεί να διαφοροποιηθεί. «Αν γίνονται πολλά τεστ μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς. Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος Ιουλίου είναι κοντά στις 3.000 κρούσματα η εικόνα…» κατέληξε.
«Ελπίζω να μην φτάσουμε τα 18.000 κρούσματα»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε πως το σενάριο για 18.000 κρούσματα ημερησίως είναι εφιαλτικό. «Δεν πιστεύω ότι θα έρθει ποτέ αυτή η κατάσταση, ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί, αυτό θα συμβεί μόνο αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα, που δε θα γίνει αυτό»επισήμανε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή καθοριστικός παράγοντας είναι σε πρώτη φάση ναφτάσουμε στο 65% τείχος ανοσίας. Όπως εξήγησε, δεν αποκλείει επιβάρυνση του ΕΣΥ σε περίπτωση που συνεχιστεί η διασπορά και ανέφερε την ταχύτατη πτώση της μέσης ηλικίας νόσησης που πλέον είναι τα 28 έτη.
«Θα πρέπει να προσέξουμε, θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι, ώστε να αποφύγουμε αυτά τα σενάρια είναι εφικτό, δεν είναι ανέφικτο» επισήμανε.