Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας το Oruc Reis θα ολοκληρώσει τις έρευνες του στις 29 Νοεμβρίου,
Αυτό δε θα σημάνει δυστυχώς το τέλος της ελληνοτουρκικής κρίσης και δε νομίζουμε να υπάρχουν κάποιοι στην κυβέρνηση που να πιστεύουν κάτι τέτοιο.
Είναι περίπου δεδομένο ότι μετά από το …καξθιερωμένο διάλειμμα που θα κάνει ο Ερντογάν για να περάσει η Σύνοδος της ΕΕ στην οποία υποτίθεται θα συζητηθούν ενδεχόμενες κυρώσεις, το τουρκικό καθεστώς θα περάσει στην επόμενη φάση του σχεδιασμού του ,ο οποίος περιλαμβάνει την αποστολή γεωτρύπανου στην περιοχή που εδώ και 4 μήνες κάνει έρευνες το Oruc Reis. Είναι κάτι που έχει ανακοινωθεί και όπως έχουμε διαπιστώσει τους τελευταίους μήνες όσα ανακοινώνουν οι Τούρκοι τα υλοποιούν.
Συνεπώς η Ελλάδα είναι περίπου βέβαιο ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα 3 πολύ μεγάλες κρίσεις, σύντομα. Την υγειονομική κρίση που “τροφοδοτεί” την οικονομική και την κρίση με την Τουρκία. Πως θα αντιμετωπίσει την Τουρκία είναι ένα ερώτημα που δεν θα χρειαζόταν να τεθεί. Ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η αλλαγή στάσης της Αθήνας σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο. Τότε που το Oruc Reis έπλεε σε απόσταση άνω των 100 μιλίων από το Καστελόριζο και υπήρχε έντονη ελληνική παρουσία στην περιοχή και τώρα που το Oruc Reis έχει πλέον προσεγγίσει επικίνδυνα η αντίδραση μοιάζει αρκετά πιο χαλαρή… Μεσολάβησαν οι δημόσιες δηλώσεις περί “δυνητικών δικαιωμάτων” για τα 12 ναυτικά μίλια και η σαφέστατη πρόσδεση της Ελλάδας στην “γερμανική πρωτοβουλία” για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η κατάσταση είναι περίπλοκη , δύσκολη και επικίνδυνη. Αλλά όσοι έχουν την ευθύνη των αποφάσεων δεν θα πρέπει να “κρυφτούν” πίσω από τον κορονοϊό όπου οι μάχες χάνονται κάθε μέρα και ελπίζουμε ότι δεν θα χαθεί και ο πόλεμος.