To αμερικανικό εκλογικό σύστημα είναι ένα από τα πιο «απαρχαιωμένα» στον κόσμο και διαστρεβλώνει τη βούληση του λαού, έκρινε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ,
μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν που συνεχίζει να αμφισβητείται από τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Σε σχέση με άλλες σημαντικές χώρες στον κόσμο, το αμερικανικό εκλογικό σύστημα είναι πιθανώς το πιο απαρχαιωμένο», δήλωσε ο Λαβρόφ σε διαδυκτιακή συνέντευξη Τύπου.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε επίσης επικριτικός κυρίως ενάντια στον έμμεσο χαρακτήρα εκλογής του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος εκλέγεται από τους μεγάλους εκλέκτορες που ορίζονται με καθολική ψηφοφορία.
Εγκαθιδρυμένο τον 18ο αιώνα, με το αμερικανικό σύστημα δεν κηρύσσεται νικητής απαραίτητα ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους σε εθνικό επίπεδο, αλλά αυτός που κερδίζει τις πολιτείες με τους περισσότερους ψηφοφόρους.
«Αν οι Αμερικανοί είναι πρόθυμοι να ζήσουν με αυτήν την παράδοση που διαστρεβλώνει σημαντικά τη βούληση του λαού (…) τους αφήνουμε», συνέχισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα θα συγχαρεί τον νικητή των αμερικανικών εκλογών μόνο μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.
«Συγχαρητήρια αποστέλλονται πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων όταν δεν υπάρχει διαφωνία», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών της διεθνούς κοινότητας, Κίνα και Ρωσία δεν έχουν συγχαρεί ακόμη τον Μπάιντεν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νίκη του τελευταίου, που ανακοινώθηκε το Σάββατο, καταγγέλλοντας, χωρίς να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία, νοθεία υπέρ του Δημοκρατικού αντιπάλου του και προανήγγειλε δικαστική μάχη για την υπέρ του ανατροπή του αποτελέσματος.
Ο επικεφαλής της ρωσικής εκλογικής επιτροπής δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επιστολική ψήφος στις ΗΠΑ άφησε «τεράστιο περιθώριο» για πιθανή νοθεία, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική του επιτελείου Τραμπ.