Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Ναυτική βάση στα κατεχόμενα θέλει τώρα ο Ταγίπ: Στριμωγμένος στέλνει ναύαρχο στο ψευδοκρατος

 
Το 2019 προβλέπεται να υπογραφεί η συμφωνία για ίδρυση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Αϊντινλίκ,
η οποία γράφει ότι ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας υπέβαλε έκθεση στην Άγκυρα για την ίδρυση ναυτικής βάσης έπειτα από την ολοκλήρωση τεχνικής εργασίας σχετικά με τον χώρο, το κόστος κατασκευής της βάσης, τις ανάγκες υπόγειας υποδομής και τις υπόλοιπες συνθήκες.
Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα “Αϊντινλίκ”, έπειτα από την πρόταση που υπέβαλε τον περασμένο Αύγουστο το αρχηγείο του πολεμικού ναυτικού, μια ειδική ομάδα ξεκίνησε έρευνες και έστειλε ήδη τον σχετικό φάκελο στην Άγκυρα με τις λεπτομέρειες.
Η σύγχρονη αυτή ναυτική βάση, όπως χαρακτηρίζεται, θα κατασκευαστεί σε έκταση 280 χιλιάδες εκταρίων, και σε αυτήν θα εγκατασταθεί σύστημα ραντάρ ενώ θα έχει και τη δυνατότητα να δέχεται φρεγάτες, υποβρύχια και αεροπλανοφόρα.
Στη βάση επίσης θα απασχολούνται 400 άτομα προσωπικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Ο Τούρκος αντιναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ ο οποίος πραγματοποίησε ο ίδιος επιτόπια πραγματογνωμοσύνη στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου προτείνει η βάση να γίνει στην περιοχή του Τρικώμου. Συζήτησε το θέμα και με τον Τ/Κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για την κατασκευή της βάσης προβλέπεται να υπογραφεί μέσα στο 2019, όπως αποκαλύπτει η ‘Αϊντινλίκ’.
Ο απόστρατος Τούρκος αντιναύαρχος Ιλκέρ Γκιουβέν, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η βάση αυτή θα προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.