Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Oμολογία πρώην Ισραηλινού αξιωματούχου, η Η.Π.Α εξυπηρετούν Ισραηλινά συμφέροντα

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θιγεί από την επιλογή της μείωσης της αμυντικής βοήθειας προς το εβραϊκό κράτος.
Σε διμερείς συναντήσεις, όπως είπαν, οι συμμετέχοντες και από τις δύο χώρες συμφώνησαν ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται,πλέον, την επίσημη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ.
Αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Moshe Arens:
«Πρέπει να το αποφασίσουμε, και ο υπουργός οικονομικών πιθανότατα θα με σκοτώσει αν άκουγε ότι το λέω αυτό, αλλά θα μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς αυτήν (τη βοήθεια)», δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας.
Ο Arens, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας τρεις φορές στη δεκαετία του 1980 και του 1990, έχει από καιρό υποστηρίξει την στρατιωτική ανεξαρτησία του Ισραήλ. Σε μία διαβούλευση στο κοινοβούλιο είχε δηλώσει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, θα μπορούσαν πλέον να μην βασίζονται στα τρέχοντα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια της ετήσιας ενίσχυσης, λόγω του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστεί τη χειρότερη οικονομική κρίση από το 1929.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέρχονται μια οικονομική κρίση με χρέη που φθάνουν σε τρισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Αρένς. «Θα δυσαρεστηθούμε αν κοπεί η βοήθεια, αλλά θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε και χωρίς αυτήν», είπε.
 
Μέλη της αμερικανικής διαπραγματευτικής ομάδας στην Κνεσέτ (βουλή) για τις σχέσεις Ισραήλ και ΗΠΑ, συμφώνησαν. Είπαν ότι παρά τις υποσχέσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δεν θα μπορούσε να χρησιμεύσει πλέον τα συμφέροντα του Ισραήλ.
«Εμείς έχουμε φθάσει σε ένα σημείο μετά τις συζητήσεις που κάναμε για το πώς μπορεί να εξασφαλισθεί η συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και πληροφοριών και μπορούμε σταδιακά να καταργήσουμε την (οικονομική) ενίσχυση για την ασφάλεια» δήλωσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Dan Kurtzer.
Ισραηλινοί βουλευτές, ωστόσο, διατύπωσαν επιφυλάξεις. Είπαν ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, βοήθησε το Ισραήλ από την ολίσθηση σε σχέση με τη σημερινή κούρσα των εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα με το Ιράν και τη Συρία.
«Τουλάχιστον, για τα επόμενα 10 χρόνια, μπορώ να πω ότι το Ισραήλ, θα είναι εντελώς εξαρτημένο από την αμερικανική βοήθεια», είπε ο βουλευτής Nachman Shai, του Εργατικού Κόμματος.
The Hellenic Information Team