Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Η Σερβία φοβάται ‘επιδρομή’ ισλαμιστών τρομοκρατών

«Πλησιάζει μια σοβαρή απειλή για τη Σερβία. Όταν γίνει κατάπαυση του πυρός στη Συρία, μέλη της ριζοσπαστικής ισλαμικής κοινότητας στη Σερβία θα επιστρέψουν. Είναι αυτοί που πήγαν ως εθελοντές στον ιερό πόλεμο- τζιχάντ. Και υπολογίζονται γύρω στα τριακόσια άτομα», γράφει το σερβικό δημοσίευμα.
Αυτό το οποίο πρόκειται να γίνει στη χώρα μας (Σερβία), με τρομοκρατικές επιθέσεις θα μπορούσε να βρεθεί  και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιοι, χώρες από τις οποίες οι εντόπιοι Ουαχαμπιστές εντάχθηκαν σε οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα!
Υπενθυμίζουμε ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο οποίος υποστηρίζει την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη λήξη του αγώνα με το ριζοσπαστικό ‘Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε’ να συμμορφωθεί μαζί τους και να απελάσει τους ξένους εθελοντές –τζιχαντιστές.
Ο πολιτικός αναλυτής Μίροσλαβ Λαζάνσκι, είπε στην «Κουρίρ» ότι η επιστροφή των Ισλαμιστών στη Σερβία, αντιπροσωπεύει έναν μεγάλο κίνδυνο.
«Τους αποκαλώ ‘λευκή Αλ Κάιντα’. Είναι εκπαιδευμένοι για να σκοτώνουν και ως επικεφαλής έχουν επιπόλαιους νέους. Μετά από ένα χρόνο πολέμου στη Συρία, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα είναι ειρηνικοί γείτονες, ώστε να πάνε στην εκκλησία, να παρακολουθήσουν ένα ποδόσφαιρο. Η κατήχησή τους θα εκδηλωθεί σύντομα. Ίσως, όχι άμεσα, αλλά θα γίνει...», δήλωσε ο Λαζάνσκι ο οποίος επισήμανε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας, ιδίως στη Βοσνία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να παρακολουθούν ποιος έρχεται και σε ποια κοινότητα εντάσσεται.
Ο στρατηγός (απόστρατος) Μόμιρ Στογιάνοβιτς- πρώην διευθυντής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών-  υπενθύμισε, ακόμη από το 2004, για τον κίνδυνο διείσδυσης στη χώρα της οργάνωσης των Ουαχάμπι.
Ο στρατηγός θα τονίσει ότι στα τζαμιά μαζεύονται, έχουν βιντεοταινίες και δοξάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και δείχνουν τους βομβιστές αυτοκτονίας. Το πρόβλημα, επισημαίνει ο στρατιωτικός, είναι ότι η νομοθεσία στη Σερβία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις σε τέτοιου είδους κατηχήσεις.
Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Ρασίμ Λιάγιτς «η χώρα μας πρέπει να αλλάξει το ποινικό δίκαιο και εκείνοι που προσπαθούν να προσηλυτίσουν εφήβους για Ουαχάμπι στα πεδία των μαχών να στερούνται της ελευθερίας τους,  για τουλάχιστον πέντε χρόνια και οι προσηλυτισμένοι να τιμωρούνται με φυλάκιση τριών ετών».
The Hellenic Information Team