Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Λαμπροί εορτασμοί για τα Χριστούγεννα σε Βηθλεέμ, Ρωσία και Ουκρανία

 

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν συμμετείχε στην χριστουγεννιάτικη λειτουργία στο νέο ναό του Σότσι που ανεγέρθηκε δίπλα στο Ολυμπιακό πάρκο, μεταδίδει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.Ο Πρόεδρος εμφανίστηκε στο ναό λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα και συμμετείχε στην χριστουγεννιάτικη λειτουργία βρισκόμενος στο κεντρικό μέρος του ναού μαζί με πολλούς πιστούς. Μετά την εορταστική λειτουργία ο Πρόεδρος χαιρέτησε τους ανθρώπους και μετά μίλησε και αντάλλαξε δώρα με τον ηγούμενο του ναού, αρχιμανδρίτη Φλαβίανο.

Ο Πούτιν του χάρισε μια εικόνα του Σωτήρος του 19ου αιώνα.

Ο επικεφαλής του κράτους για δεύτερη συνεχή χρονιά γιορτάζει τα Χριστούγεννα στην πρωτεύουσα των μελλοντικών Ολυμπιακών Αγώνων. Τα Χριστούγεννα πέρσι ο Πρόεδρος συμμετείχε στην εορταστική λειτουργία στο Ναό της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου της περιοχής του Άδλερ. Αυτή τη φορά ο Πρόεδρος πήγε στο ναό της εικόνας του Σωτήρος Χριστού που αγιάστηκε πρόσφατα.

Η ανέγερση του ναού αυτού στην πεδιάδα Ιμερετίνσκαγια κοντά στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012. Ο θεμέλιος λίθος που τοποθετήθηκε στη βάση του ναού προέρχεται από έναν τοίχο του βυζαντινού ναού του 9ου αιώνα που ανακαλύφτηκε από τους αρχαιολόγους στην περιοχή αυτή. Στα ερείπια του ναού βρέθηκαν οι τάφοι των χριστιανών που, μαχόμενοι για την πίστη, σκοτώθηκαν, όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες. Ο νέος ναός συμπεριλήφθηκε στο συγκρότημα "Ξενώνας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ".

Ο Πούτιν επισκέπτεται τακτικά εκκλησίες κατά τις βασικές εκκλησιαστικές εορτές. Το Πάσχα πιο συχνά παρακολουθεί την λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού και τα Χριστούγεννα γιορτάζει εκτός πρωτεύουσας. Έτσι, ο Πούτιν παλαιότερα συμμετείχε στις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες στην Αγία Πετρούπολη όπου έχει βαφτιστεί, και στην περιοχή της πόλης Τβερ, όπου βαφτίστηκαν οι γονείς του, καθώς και στην περιοχή της πόλης Κοστρομά, στην Καρελία, στο Βελίκι Ούστιουγκ, στα περίχωρα της Μόσχας. Το 2006 ο Πούτιν γιόρτασε τα Χριστούγεννα σε μία από τις εκκλησίες της Γιακουτίας όπου το διάστημα εκείνο είχε μείον 50 βαθμούς Κελσίου.

Την παραμονή ο Πρόεδρος συνεχάρη τους ορθόδοξους χριστιανούς για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων και απηύθυνε εορταστική επιστολή στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, μεταδίδει το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

«Αυτή η λαμπρή εορτή εμπνέει τα πιο αγαθά αισθήματα και σκέψεις, λειτουργεί προς ενότητα εκατομμυρίων ανθρώπων με βάση τις κοινές πνευματικές αξίες και ιστορικές παραδόσεις, αναπόσπαστο μέρος των οποίων είναι ο αλληλοσεβασμός και η συμφωνία, φιλανθρωπία και φροντίδα για τον διπλανό μας», αναφέρεται στο κείμενο της επιστολής.