Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Έρμαιο πολυεθνικών και 'αντίχριστων δογμάτων' η εκκλησία της Κύπρου. Ενάντια στα διδάγματα του Ευαγγελίου

Δάνειο 50.000.000 στην Εκκλησία της Κύπρου
Για την Εκκλησία της Κύπρου οι business δεν είναι άγνωστη λέξη. Τώρα ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος αποκαλύπτει τα νέα επιχειρηματικά πλάνα της Εκκλησίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας Χρυσόστομος εξασφάλισε δάνειο 50.000.000 ευρώ, με βάση συμφωνία που υπέγραψε πριν από έναν μήνα με πολυεθνικό ταμείο. Η πρώτη δόση ύψους 5.000.000 ευρώ αναμένεται να εκταμιευτεί στις 17 Ιανουαρίου, ενώ το σύνολο του δανείου θα αποδεσμευτεί σταδιακά στους επόμενους πέντε μήνες. Τα χρήματα, σύμφωνα με το ΡΙΚ, θα χρηματοδοτήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα έργων στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της βιομηχανίας. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε δηλώσει ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει αμέσως, επισημαίνοντας ότι ένα μέρος του λαού θα βοηθηθεί, καθώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
 Την ίδια ώρα αναζητούνται μηνύματα αισιοδοξίας που να παραπέμπουν στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Θετική ένδειξη θεωρείται η αργή αλλά σταθερή μείωση της εξάρτησης της Τράπεζας Κύπρου από την έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA) που λαμβάνει η τράπεζα μετά την ανακεφαλαιοποίησή της με χρήματά των καταθετών της. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η συνεχής μείωση της στήριξης από τον ELA θεωρείται, σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, αφού αποτελεί ένδειξη της ευρωστίας της τράπεζας.
 Ως περαιτέρω ένδειξη σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα θεωρείται και η ανακοίνωση ότι τον Νοέμβριο σημειώθηκε η μικρότερη εκροή καταθέσεων για το 2013. Οι συνολικές καταθέσεις έπεσαν στα 46,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ενθαρρυντική αύξηση περίπου 350.000.000 ευρώ παρουσίασαν οι εγχώριες καταθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του ΡΙΚ, σύντομα θα συσταθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Τραπεζών, στόχος της οποίας θα είναι η εφαρμογή εθνικής στρατηγικής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
 Σε πρώτο στάδιο θα κατατεθεί σύντομα σχετική πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο. Την Αρχή αναμένεται να στελεχώνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, εκπρόσωποι της Βουλής και του Συνδέσμου Τραπεζών, ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.