Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Ντόμινο συγκρούσεων με βάση τον θρησκευτικό πόλεμο

 Μάχες μουσουλμάνων - χριστιανών στην Κεντροαφρικανικη Δημοκρατία. Συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα 3 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, καθώς εξαγριωμένοι κάτοικοι έριξαν χειροβομβίδες και έκαψαν αρκετά σπίτια, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων.
Γαλλικά και αφρικανικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, δίνουν μάχη προκειμένου να σταματήσουν οι βιαιότητες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ μουσουλμάνων ανταρτών Σελέκα, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία τον Μάρτιο και χριστιανικών πολιτοφυλακών.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών στοίχισαν, μόνο το μήνα Δεκέμβριο, τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους.
Κάτοικοι της Μπαγκουί δήλωσαν ότι Σελέκα αντάρτες, ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, έριξαν χειροβομβίδες σε σπίτια χριστιανών σε συνοικία βόρεια της πόλης, προκαλώντας πυρκαγιές. Στη συνέχεια, νεαροί χριστιανοί απάντησαν με αντίποινα, βάζοντας φωτιά σε κοντινά σπίτια μουσουλμάνων.

«Οι μουσουλμάνοι ήρθαν και έβαλαν φωτιά στα σπίτια… Όλοι μας έχουμε επηρεαστεί», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Αριστίντ Γιένγκα, κάτοικος της περιοχής. «Σήμερα το πρωί άρχισαν οι πυροβολισμοί και όταν τους ακούσαμε φύγαμε προκειμένου να αναζητήσουμε καταφύγιο».

Το πτώμα ενός μαχητή Σελέκα, του οποίου το αριστερό χέρι είχε αποκολληθεί από το σώμα του, κείτονταν στη μέση μιας μεγάλης λεωφόρου, μετά της επιθέσεις. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ενός κατοίκου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δύο ακόμα μουσουλμάνοι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή εξαιτίας των συγκρούσεων. Δυνάμεις των ειρηνευτικών επιχειρήσεων δεν ήταν παρούσες, ωστόσο ένα γαλλικό ελικόπτερο πετούσε πάνω από την περιοχή, δήλωσε στο Ρόιτερς ο ίδιος μάρτυρας.

Τα γεγονότα έλαβαν χώρα στο πέμπτο διαμέρισμα της πόλης, όπου διαμένουν μουσουλμάνοι και χριστιανοί, κοντά στο σημείο όπου μάχες είχαν ξεσπάσει τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Ένας γιατρός της ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης MSF, δήλωσε ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και ένα αγόρι 12 χρονών, το οποίο έφερε σοβαρές κρανιακές κακώσεις. Η οργάνωση ανέφερε ότι την προηγούμενη ημέρα, ένα μωρό μόλις 4 μηνών έχασε τη ζωή του από σφαίρα.

Μέλη της ανθρωπιστικής βοήθειας υποστηρίζουν ότι αγωνίζονται σκληρά προκειμένου να προσφέρουν τα απαραίτητα σε τουλάχιστον 800.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων και πλέον ζουν σε συνωστισμένα στρατόπεδα.