Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Στον ύπνο έπιασαν οι Ρώσοι το πολυδιαφημισμένο Βρετανικό ναυτικό

Έντονο προβληματισμό στη βρετανική γνώμη, ενόψει και του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, φέρεται να έχει προκαλέσει το συμβάν της 21ης Δεκεμβρίου, όταν χρειάστηκαν τουλάχιστον 24 ώρες για την κινητοποίηση
Το αντιτορπιλικό HMS Defender (D63) Τύπου 45 εκτελεί μόνιμα καθήκοντα σκοπούντος πλοίου του Βρετανικού Ναυτικού.αντιτορπιλικού του Βρετανικού Ναυτικού (RN) και την αποτροπή παραβίασης χωρικών υδάτων από ρωσικό πολεμικό πλοίο.
Συγκεκριμένα, αναγνωριστικό αεροσκάφος της Βρετανικής Αεροπορίας (RAF) εντόπισε πολεμικό πλοίο του Ρωσικού Ναυτικού να πλέει με κατεύθυνση τον κόλπο του Morey Firth της βόρειας Σκωτίας και πιθανή πρόθεση να παραβιάσει τα βρετανικά χωρικά ύδατα. Οι επιτελείς του PJHQ διέταξαν τον απόπλου του αντιτορπιλικού HMS Defender (D63), το οποίο εκτελεί μόνιμα καθήκοντα σκοπούντος πλοίου στο ναύσταθμο του Portsmouth. Το βρετανικό αντιτορπιλικό αναγκάστηκε να διανύσει μια τεράστια απόσταση με αποτέλεσμα να φτάσει στην περιοχή μετά από 24 ώρες. Όπως αναφέρουν βρετανικές πηγές, το ρωσικό πλοίο «συμπεριφερόταν άκρως επιθετικά κατά μήκος των βρετανικών χωρικών υδάτων και φαινόταν σαν να μετρούσε τους χρόνους αντίδρασης του RN». Τελικά το ρωσικό πλοίο αποχώρησε και ενώθηκε με άλλες Ρωσικές ναυτικές μονάδες που εκτελούσαν γυμνάσια στη Βαλτική Θάλασσα. Πανομοιότυπο συμβάν στην ίδια περιοχή είχε λάβει χώρα στις 12 Δεκεμβρίου του 2011 από την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Kuznetsov. Έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή και υψηλόβαθμου στελέχου του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), Angus Robertson, o οποίος επιτέθηκε κατά της βρετανικής κυβέρνησης για τον παροπλισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Nimrod, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η RAF δεν έχει κανένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και το RN δεν διατηρεί κανένα συμβατικό σκάφος στη Σκωτία. Με μία θετική ψήφο το 2014 (σ.σ. στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία), η Σκωτία θα λάβει σοβαρά υπόψη τέτοιες απειλές, όπως ακριβώς οι Ευρωπαίοι μας γείτονες στη Νορβηγία και τη Δανία, προς το συμφέρον όλης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του υπολοίπου του Ηνωμένου Βασιλείου…»

The aircraft carrier Admiral Kuznetsov was among vessels that arrived 30 miles off the Moray Firth in December 2011 and was shadowed by the now-decomissioned HMS York.
To βρετανικό αντιτορπιλικό HMS York (D98) συνοδεύει την ομάδα μάχης του ρωσικού αεροπλανοφόρου Kuznetsov το Δεκέμβριο του 2011, 30 ναυτικά μίλια από το Moray Firth της Σκωτίας. Ήταν η πρώτη φορά που μονάδες του Ρωσικού Ναυτικού προσέγγισαν τα βρετανικά χωρικά ύδατα την τελευταία εικοσαετία.