Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Οι Γερμανοί απο το 1999 αλλάζουν τα σύνορα στα Βαλκάνια με κάθε τίμημα

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier, σύμφωνα με την Deutsche Welle στη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων, ένα από τα θέματα που θα συζητήσει στην επίσκεψή του στην Αθήνα, είναι το όνομα του νοτιοσλαβικού κράτους.
«Είμαι βέβαιος ότι το ταξίδι μου στην Αθήνα  είναι καλά προετοιμασμένο. Βέβαια, αυτή η ετοιμότητά μου αναφέρεται στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την FYROM, ένα θέμα που είναι στις συνομιλίες μου στην Αθήνα.
»Στην Ελλάδα θα συζητηθούν όλα τα εκκρεμή ζhτήματα- όπως αυτά που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οικονομική κρίση και τις σχέσεις με τους γείτονες», δήλωσε ο Frank-Walter Steinmeier σε συνέντευξή στην εφημερίδα Bild,  και την μεταφέρει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα, με το γερμανικό δημοσίευμα, για να ξεπεραστεί το εμπόδιο για την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ, απαιτείται η καλή θέληση από τα Σκόπια και την Αθήνα.
«Τα Σκόπια και η Αθήνα πρέπει να έχουν εποικοδομητικές σχέσεις. Να είναι πρόθυμες οι δύο πλευρές να συμβιβαστούν, κάτι το οποίο είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών. Αυτό θα επιτρέψει την FYROM,  να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, που τις θεωρεί αναγκαίες. Μια διαδικασία που είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα, ώστε να δείχνει ότι η χώρα πηγαίνει μπροστά. Τα Σκόπια έχουν μια επιβράδυνση, πιστεύω ότι θα ξεπερασθεί. Αλλά,  αυτό απαιτεί καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, και από τα Σκόπια και από την Αθήνα, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Bild.