Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Γερμανοί πράκτορες σε ρόλο εφοριακού…

Οι αρχές της Ελβετίας εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών Γερμανών δημοσίων λειτουργών τους οποίους κατηγορούν για βιομηχανική κατασκοπεία επειδή αγόρασαν στοιχεία για τις τραπεζικές καταθέσεις Γερμανών φοροφυγάδων, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Όπως δημοσιεύει το iefimerida.gr, μια εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε το δημοσίευμα περί της έκδοσης των ενταλμάτων σύλληψης το οποίο εμφανίζεται σήμερα στις σελίδες της εφημερίδας Bild am Sonntag. Η διένεξη για την φοροδιαφυγή έχει προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.Οι τρεις Γερμανοί, ερευνητές της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να συλληφθούν εάν μπουν στην Ελβετία, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η είδηση περί της έκδοσης των ενταλμάτων έρχεται στην δημοσιότητα καθώς οι αρχές των δύο χωρών εργάζονταν το σαββατοκύριακο για την ολοκλήρωση μιας σημαντικής συμφωνίας για τη φορολόγηση απόρρητων εξωχώριων καταθέσεων–που, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχει πολλά «παραθυράκια».

Η κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ χρειάζεται την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων στα κρατίδια όπου κυβερνά το SPD για να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας στην άνω βουλή, ή Μπούντεσρατ, όμως οι κρατιδιακοί πρωθυπουργοί του SPD κατήγγειλαν το γεγονός ότι οι παραχωρήσεις που κάνει η Ελβετία δεν επαρκούν.

Το αυστηρό τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία συνέβαλε στην δημιουργία ενός χρηματοοικονομικού τομέα βασισμένου στις εξωχώριες καταθέσεις κι επενδύσεις, με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 2 τρισ. δολαρίων. Η ενδεχόμενη διμερής συμφωνία για τη φορολογία με τη Γερμανία θα προστατεύσει τον τραπεζικό της τομέα με αντάλλαγμα να επιβληθεί ένας φόρος από την Ελβετία στις καταθέσεις Γερμανών.

Οι Ελβετοί έχουν δεχθεί έντονες πιέσεις τα τελευταία χρόνια από αρκετές χώρες που προσπαθούν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή –κυρίως τις ΗΠΑ– και στην περίπτωση της Γερμανίας έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος λέξεων.