Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Χορεύοντας στον ρυθμούς της παγκοσμιοποίησης. Παραδομένα τα κράτη σε πολέμους και φτώχια

 
Οι ζοφερές προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2024 τρολάρουν τις προεκλογικές εξαγγελίες

Παγκόσμια Τράπεζα-World Bank, ένας από τους οργανισμούς που προκαλούν τα γεγονότα, δεν αρκούνται απλά να τα προβλέπουν, κατέβασε τον πήχυ για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2024 καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων δαγκώνουν, σύμφωνα με το Reuters.

Τα δύο τρίτα των αναπτυσσόμενων οικονομιών θα δουν χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με το 2022, επιφέροντας σημαντική οπισθοδρόμηση στην ανάκαμψη της πανδημίας του κορωνοϊού-σημειώνει η Έκθεση της.


Kάτω από αυτές τις συνθήκες οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται αστείες.


Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 είχαν βελτιωθεί ενώ για το 2024 θα υπάρξει επιδείνωση λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και των αυστηρότερων πιστώσεων.


Η Παγκόσμια Τράπεζα αύξησε τις προοπτικές της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικές από τις προβλέψεις, αλλά είπε ότι τα υψηλότερα επιτόκια και οι αυστηρότερες πιστώσεις θα επηρεάσουν περισσότερο τα αποτελέσματα του επόμενου έτους.


Το πραγματικό παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) πρόκειται να αυξηθεί κατά 2,1% φέτος, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές την Τρίτη. Αυτό είναι υψηλότερο από την πρόβλεψη αύξησης 1,7% που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο, αλλά πολύ κάτω από τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022 του 3,1%.


Ο αναπτυξιακός δανειστής μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2024 στο 2,4% από 2,7% τον Ιανουάριο, επικαλούμενος τις καθυστερημένες επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας και τους πιο περιοριστικούς όρους πίστωσης που μείωσαν τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις και κατοικίες.


Αυτοί οι παράγοντες θα επιβραδύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και μέχρι το 2024, αλλά η τράπεζα δημοσίευσε μια νέα πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2025 ύψους 3%.Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Indermit Gill, έκανε μια ζοφερή στροφή στις νέες προβλέψεις, λέγοντας ότι το 2023 θα εξακολουθήσει να σηματοδοτεί ένα από τα πιο αργά έτη ανάπτυξης για τις προηγμένες οικονομίες τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.


Τα δύο τρίτα των αναπτυσσόμενων οικονομιών θα δουν χαμηλότερη ανάπτυξη από ό,τι το 2022, επιφέροντας σημαντική οπισθοδρόμηση στην ανάκαμψη της πανδημίας του κορωνοϊού και τη μείωση της φτώχειας και αυξάνοντας τη στενοχώρια του δημόσιου χρέους, πρόσθεσε.


«Ακόμη και μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, το ένα τρίτο του αναπτυσσόμενου κόσμου δεν θα ξεπεράσει τα επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος που είχαν στο τέλος του 2019», είπε ο Gill στους δημοσιογράφους. «Αυτά είναι πέντε χαμένα χρόνια για σχεδόν το ένα τρίτο των χωρών του κόσμου».


Τον Ιανουάριο, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προειδοποιήσει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ επιβραδύνεται στο χείλος της ύφεσης, αλλά από τότε, η ισχύς στην αγορά εργασίας και η κατανάλωση στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις προσδοκίες, όπως και η ανάκαμψη της Κίνας από τα lockdown για τον COVID-19.


Η ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2023 προβλέπεται τώρα στο 1,1% , υπερδιπλάσια από την πρόβλεψη του 0,5% τον Ιανουάριο, ενώ η ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να ανέλθει στο 5,6%, σε σύγκριση με πρόβλεψη 4,3 τοις εκατό τον Ιανουάριο μετά τη μείωση του COVID κατά 3% το 2022 .


Η τράπεζα, ωστόσο, μείωσε στο μισό την προηγούμενη πρόβλεψή της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2024 στο 0,8% και μείωσε την πρόβλεψη της Κίνας κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα στο 4,6%.


Η ευρωζώνη σημείωσε πρόβλεψη αύξησης σε 0,4% ανάπτυξη για το 2023 από σταθερές προοπτικές τον Ιανουάριο, αλλά και οι προβλέψεις για το επόμενο έτος μειώθηκαν ελαφρώς.


Το πρόσφατο stress στον τραπεζικό τομέα συμβάλλει επίσης σε αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες που θα συνεχιστούν το 2024, αναφάρει η έκθεση.


Ανέφερε ένα πιθανό αρνητικό σενάριο όπου το τραπεζικό stress οδηγεί σε σοβαρή πιστωτική κρίση και ευρύτερη πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές στις προηγμένες οικονομίες. Αυτό πιθανότατα θα μείωνε την ανάπτυξη του 2024 σχεδόν κατά το ήμισυ σε μόλις 1,3%  – ο χαμηλότερος ρυθμός των τελευταίων 30 ετών εκτός των υφέσεων του 2009 και του 2020.


«Σε ένα άλλο σενάριο όπου το οικονομικό stress διαδίδεται παγκοσμίως σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, η παγκόσμια οικονομία θα έπεφτε σε ύφεση το 2024», πρόσθεσε η Παγκόσμια Τράπεζα.


Η τράπεζα είπε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και η ζήτηση εργασίας σε πολλές οικονομίες μετριάζεται και οι τιμές των εμπορευμάτων παραμένουν σταθερές.


Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια του 2024.

https://kourdistoportocali.com/news-desk/oi-zoferes-provlepseis-tis-pagkosmias-trapezas-gia-to-2024-trolaroyn-tis-proeklogikes-exaggelies/