Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ένας τρόπος για να σβήσεις μια μεγάλη φωτιά είναι και η έκρηξη....αυτό κάνει και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, ανακόπτει την λαίλαπα

Ρωσία: Το παίρνει πάνω του ο Πούτιν στη Συρία με στόχο…
Για την ευφυΐα του Ρώσου ηγέτη δεν αμφέβαλλε ποτέ κανείς, ούτε και για την αφοσίωση στην πατρίδα του και την προσπάθεια να την κρατήσει όρθια σε πολύ δύσκολους καιρούς,
τη στιγμή μάλιστα που τα σύννεφα έχουν μαζευτεί βαριά και απειλούν την ασφάλειά της, ξεκινώντας από το ισχυρότατο πλήγμα στην οικονομία της, εξαιτίας των πολύ χαμηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Η κρίση στη Συρία, όπως εξελίχθηκε κι εάν στόχος της ρωσικής παρέμβασης δεν ήταν ακριβώς αυτός, δημιούργησε μια μεγάλη ευκαιρία για τη ρωσική διπλωματία, την οποία η ομάδα του Κρεμλίνου με επικεφαλής τον Πούτιν και τους ικανοτάτους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Λαβρόφ και Σοϊγκού, έσπευσε να την αξιοποιήσει. Πλέον άρχισε να δρέπει τους καρπούς…
Ρωσία κινείται δραστήρια με στόχο να πετύχει την ειρήνευση στη Συρία και την επιβολή μιας λογικής ειρηνικής λύσης που θα σταματήσει την απίστευτη αιματοχυσία, για την οποία τουλάχιστον ως ηθικός αυτουργός ευθύνεται ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως έγινε γνωστό από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Πούτιν μίλησε προσωπικά με τον Σύρο Μπαράς Αλ Άσαντ, τον οποίο είχε φροντίσει να προειδοποιήσει εμμέσως τις προηγούμενες μέρες να μην επιχειρήσει να αυτονομηθεί από τη ρωσική πολιτική ούτε κατ ελάχιστο και απέσπασε, όπως αναφέρει το Κρεμλίνο, τη δέσμευση να συμβάλλει καθοριστικά στο να πετύχει τους στόχους της η κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα, έχει αποκαταστήσει κανάλι επικοινωνίας με τη Σαουδική Αραβία με την οποία έχουν κοινό συμφέρον τη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα ως παραγωγοί – προμηθευτές των διεθνών αγορών, με αποτέλεσμα να πετύχει την απομάκρυνσή της από την Τουρκία και τη δέσμευση να βοηθήσει στην επιτυχία των σχεδίων για ειρήνευση στη Συρία. Η «ευθυγράμμιση» του Ριάντ έχει μεγάλη σημασία και… υπερατλαντικά.
Όλες αυτές ι πρωτοβουλίες της Μόσχας σαν στόχο έχουν – και δεν το κρύβουν – να αποκατασταθεί ένα λογικό επίπεδο εμπιστοσύνης με την Ουάσιγκτον, ώστε σταδιακά να επιτευχθεί αποκλιμάκωση των σχέσεων και να ηρεμήσει σταδιακά η υφήλιος που είναι παντού ταραγμένη. Ενδεχόμενη επιτυχία θα ενισχύσει το προφίλ του Κρεμλίνου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δοκιμάζεται σκληρά από την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση.
Τελικός αντικειμενικός σκοπός είναι να ξεφύγει η Ρωσία από την οικονομική δίνη στην οποία έχει βρεθεί και την απειλεί, αν και η Μόσχα έχει και αυτή τις ευθύνες της για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε. Το μέγα ερώτημα είναι πως θα γίνει η διαχείριση του προβλήματος με την ενσωμάτωση της χερσονήσου της Κριμαίας, καθώς είναι και θα παραμείνει ένα «αγκάθι» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο, ότι στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν πέσει κάποιες ιδέες για την εγκαθίδρυση ενός «ειδικού καθεστώτος» στη χερσόνησο, το οποίο θα έρθει στην επιφάνεια εάν και εφόσον εξομαλυνθούν οι σχέσεις στα άλλα μέτωπα, ώστε να δοθεί κι εκεί διέξοδος, χωρίς να χαθεί ο έλεγχος από τη Μόσχα… Οψόμεθα.