Ξεκάθαρη απάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη. - “Σέβομαι τους συντοπίτες μου Έλληνες πολίτες, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, αλλά δεν ανέχομαι να εμφανίζονται κάποιοι ως μέλη ανύπαρκτης Τουρκικής μειονότητος”
Ξεκάθαρη απάντηση έδωσε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης στην κατωτέρω επιστολή που του έστειλε η Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρεία Μειονότητας Δυτικής Θράκης:
Προς:
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Θέμα: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»
Αξιότιμη Κυρία/ Αξιότιμε κύριε.Προς:
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Θέμα: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»
Το συνέδριο που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρία της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης (Π.ΕΚ.Ε.Μ.) με θέμα «Η δίγλωσση εκπαίδευση και η εφαρμογή της στα Μειονοτικά σχολεία» ανέδειξε για άλλη μια φορά πως η εκπαίδευση είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Το συνέδριο επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά την αξιολόγηση κατάστασης και προτάσεων για εύρεση λύσης. Η Π.ΕΚ.Ε.Μ. τονίζοντας για άλλη μια φορά τη συνεχώς επαναλαμβανόμενη επιθυμία της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης για διάλογο, καλεί σε συνεργασία τα υπουργεία Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας και Τουρκίας για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, καθώς και τους συναφείς οργανισμούς και ιδρύματα στην διεξαγωγή ανάλογων εργασιών για την κάλυψη των αναγκών στον τομέα της εκπαίδευσης.
Αξιότιμη Κυρία/ Αξιότιμε κύριε,
Συνημμένως σας στέλνουμε το Τελικό Συμπέρασμα του συνεδρίου που έχουμε κάνει στην Κομοτηνή στις 14 του Γενάρη 2012, όπου τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και τις προτάσεις για την επίλυση τους.
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Π.ΕΚ.Ε.Μ.
Τζεμήλ Καπζά
Η απάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης
Απαντώντας στο με αριθμό πρωτ. 15/28-02-2012 έγγραφο σας, σας το επιστρέφω ως αναίσχυντα αντεθνικό δεδομένου ότι αναφέρετε πολλές φορές την φράση «Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης».
Αποδέχομαι τις διεθνείς συνθήκες όπως αυτή της Λωζάνης περί θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη, την σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπέγραψε η χώρα μας και ως ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος, αναγνωρίζω στον κάθε συμπολίτη μου την δυνατότητα του αυτοπροσδιορισμού π.χ. χριστιανός ή μουσουλμάνος της Θράκης, πομάκος, ρομά, Τουρκικής καταγωγής κτλ., ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ. Έτσι δεν μου είναι ανεκτή η φράση «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη», διότι ευθέως αποκαλείτε την μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης «Τουρκική», δηλαδή μαζικά και συλλογικά χωρίς να προκύπτει κάτι τέτοιο από τον Νόμο, τις συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ στην Τουρκία. Σέβομαι και όλους τους συντοπίτες μου Έλληνες υπηκόους, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, που βρίσκονται στην Ελλάδα, αφού έμαθα να ζω μαζί τους ώριμα και δημιουργικά από την γέννηση μου.
Δεν ανέχομαι όμως να ΜΗΝ με σέβονται ως άνθρωπο, Έλληνα πολίτη και θεσμικό ως έχοντα την ιδιότητα του Δημάρχου.
Εν τέλει εάν αισθάνεστε εσείς που μου αποστείλατε το άνω έγγραφό σας ΜΕΛΗ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ και όχι ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ με δικαίωμα ο καθείς ξεχωριστά του αυτοπροσδιορισμού κατά τα προεκτεθέντα, τότε δεν έχετε θέση στην Ελλάδα.
Εννοείται ότι τα θέματα που αφορούν τα μειονοτικά σχολεία και τα παιδιά μας που φοιτούν σε αυτά στη Θράκη, με ενδιαφέρουν απόλυτα και ως άνθρωπο και ως Δήμαρχο, αλλά θα τα συζητήσω με επαΐοντες και θεσμικούς οι οποίοι έχουν κατά νου το καλό των παιδιών μας χριστιανών και μουσουλμάνων και το καλό της Θράκης μας.
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης