Τρεις βασικές κατευθύνσεις δράσεων με στόχο την άμεση υλοποίησή τους, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, και επισημάνθηκαν σήμερα και από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, σε πρώτη φάση προωθείται η δημιουργία κέντρου κράτησης αλλοδαπών, χωρητικότητας 1.000 ατόμων, αλλά και «καταυλισμών έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να ξεκινήσει επιχείρηση με εντατικούς ελέγχους, για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών και άλλων, που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει εξόρμηση για την πάταξη του παραεμπορίου, πέριξ της Νομικής, της ΑΣΟΕΕ και άλλων πανεπιστημιακών χώρων, με καταστροφή επιτόπου των παραποιημένων προϊόντων, ταυτόχρονα με τους ελέγχους σε πάγκους μικροπωλητών στο κέντρο της Αθήνας, που ήδη είναι σε εξέλιξη.
Ο τρίτος άξονας, πάνω στον οποίο θα κινηθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και ειδικότερα η Ασφάλεια, είναι η δίωξη των τεσσάρων κύριων «πληγών» του κέντρου, της πορνείας, του παραεμπορίου, των ναρκωτικών και της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κέντρο κράτησης πρόκειται να δημιουργηθεί σε στρατόπεδο της Βόρειας Ελλάδας, για το οποίο ακόμα εκκρεμούν οι διαδικασίες παραχώρησης από τον Στρατό. Ωστόσο, οι επιτελείς του υπουργείου εκτιμούν ότι αυτές οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με πολύ γρήγορο ρυθμό, ώστε η εγκατάσταση να είναι έτοιμη σε έναν μήνα και ειδικότερα πριν από την λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης.
Το κέντρο κράτησης, όπως διευκρίνισαν στελέχη του υπουργείου, θα είναι μια μεταβατική λύση, για την κράτηση αλλοδαπών που συλλαμβάνονται για διάφορα αδικήματα, έως ότου ολοκληρωθεί η δημιουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, τα οποία χρειάζονται πολύ χρόνο ακόμα ώσπου να ετοιμαστούν. (Το πρώτο, στον Έβρο, υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο σε 8-12 μήνες).
Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, θα οδηγούνται όλοι οι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται για ποινικές παραβάσεις, ώστε να μην αναγκάζονται οι δικαστικές αρχές να τους αφήνουν ελεύθερους, αφού όλα τα υπάρχοντα κρατητήρια είναι στην παρούσα φάση γεμάτα.
Στο ίδιο κέντρο θα οδηγούνται ακόμα και αλλοδαποί που υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο, έως ότου εξετάσουν τα αιτήματά τους, προκειμένου, όπως λένε, να προλαμβάνεται ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά τους, στο διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου.
Στο ίδιο πνεύμα θα λειτουργήσουν και οι «καταυλισμοί έκτακτης ανάγκης», λύση που εξετάζεται ως συμπληρωματική σε δεύτερη φάση. Οι καταυλισμοί αυτοί θα είναι οργανωμένοι στη λογική των καταυλισμών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (σεισμών κ.λπ.), αλλά με αυξημένη ασφάλεια από πλευράς αστυνομίας.
Η μεταβατική αυτή λύση προωθείται και για έναν ακόμη λόγο. Να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό τα κονδύλια από τα Ταμεία Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφών της ΕΕ, τα οποία χρηματοδοτούν το πρόγραμμα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του κέντρου κράτησης στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, θα γίνει νέος σχεδιασμός εκ μέρους της αστυνομίας για τη δράση όλων των συναρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών, με κατεύθυνση πλέον την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος σχεδιασμός, που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο, αφορούσε την αύξηση και εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στο κέντρο, αλλά οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης απαιτούν διαφορετική οργάνωση και κατανομή δυνάμεων.
Σε ό,τι αφορά στο παραεμπόριο, οι επιχειρήσεις πέριξ των πανεπιστημιακών χώρων, θα υποστηρίζονται από συνεργεία του δήμου, τα οποία θα καταστρέφουν επιτόπου και προϊόντα - απομιμήσεις επώνυμων εταιρειών, είτε με σπρέι που θα τα καθιστά άχρηστα, είτε μέσα σε απορριμματοφόρα, όπου θα διαλύονται. Έως τώρα επιτόπου καταστροφή γινόταν σε περιπτώσεις κατασχεμένων προϊόντων χωρίς ετικέτες, κυρίως κινέζικα, ενώ για τα υπόλοιπα γινόταν καταγραφή και ακολουθείτο διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ