Ελβετός οικονομολόγος: "Οι μη εμβολιασμένοι πρέπει να υφίστανται συστηματική διάκριση"
"Ναι" στη συστηματική διάκριση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων λέει ο Ελβετός οικονομολόγος, Γκέρχαρντ Φερ, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (06/07), προκειμένου με κάποιον τρόπο να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης για τη νόσο COVID-19.
Με τον ρυθμό των εμβολιασμών κατά της νόσου COVID-19 να μην προχωρά με τον επιθυμητό ρυθμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Ελβετός οικονομολόγος, Γκέρχαρντ Φερ, τάχθηκε υπέρ της «συστηματικής διάκρισης ενάντια στους ανεμβολίαστους», όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (06/07).
Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Blick», ο Γκέρχαρντ Φερ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί εκστατεία πειθούς, που να δείχνει τις δυσμενείς επιπτώσεις από τον μη εμβολισμό.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν παρά της εκστρατείας πειθούς, οι άνθρωποι συνεχίζουν να αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, τότε ο ανεμβολίαστος δεν θα πρέπει να πηγαίνει σε δημόσιους χώρους, σε εστιατόρια ή συναυλίες, υπό τη μέθοδο της «συστημικής διάκρισης».
Άλλωστε, ο οικονομολόγος επισημαίνει πως η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και στην Ευρώπη, ελλοχεύει τον κίνδυνο λήψης εξαιρετικά αυστηρών μέτρων κατά το φθινόπωρο.
Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος χαρακτήρισε τη συστηματική διάκριση εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων ως το έσχατο μέτρο με στόχο την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού.
Η εκστρατεία πειθούς
Ο Γκέρχαρντ Φερ είναι ένας σχεδιαστής συμπεριφοράς, δηλαδή είναι ένας ειδικός που καθοδηγεί τις επιλογές των πελατών προς την κατεύθυνση που επιθυμούν οι εταιρείες, στις οποίες προσφέρει τη συμβουλή του.
Έτσι, λοιπόν, διερωτάται πώς πρέπει να πείσει εκείνους που αρνούνται να εμβολιαστούν ώστε τελικά να αλλάξουν γνώμη και, τελικά, να το κάνουν.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελβετία στοχεύει δυνητικά στο 60% ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να έχει ανοσία για την ασθένεια COVID-19.
Σύμφωνα με τον Γκέρχαρντ Φερ, ωστόσο, «είναι σημαντικό να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο και, για τον σκοπό αυτό, οι υγειονομικές Αρχές θα πρέπει να αλλάξουν μεθόδους, δείχνοντας στους ανθρώπους τι μπορεί να συμβεί εάν δεν εμβολιαστούν.
Αυτό, όμως, όπως επισημαίνει ο ίδιος, πρέπει να γίνει χωρίς εκφοβιστικές μεθόδους και τονίζει: «Κανείς δεν θα επιβιβαζόταν σε αεροπλάνο εάν ο κίνδυνος σύγκρουσης ήταν έστω 0,5%. Όλοι οι μη εμβολιασμένοι, όμως, είναι -επί του παρόντος- έτοιμοι να προσβληθούν από έναν ιό από τον οποίο υπάρχει πιθανότητα έστω και κατά 0,5% να πεθάνουν. Αυτό πρέπει να καταδειχθεί. Επιπλέον, πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στους κινδύνους. Η νόσος COVID-19 είναι χειρότερη ακόμα και από τις χειρότερες παρενέργειες του εμβολιασμού. Εκείνοι που δεν εμβολιάζονται, υποτιμούν τις συνέπειες της λοίμωξης. Αυτό θα έπρεπε να κοινοποιηθεί».
Με αυτόν τον τρόπο, ενδεχομένως να άλλαζε γνώμη για τον εμβολιασμό περίπου το 20% όσων είναι σκεπτικοί.
Συστηματική διάκριση
Παρ' όλα αυτά, ο Γκέρχαρντ Φερ αναγνωρίζει πως ποσοστό 35% θα εμμείνει στη θέση του, δηλαδή ενάντια στον εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19, επομένως τάσσεται υπέρ της «συστηματικής διάκρισης».
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος διευκρίνισε: «Μπορείτε να τους πείσετε (σ.σ. τους ανεμβολίαστους) μόνο εάν κάνετε διακρίσεις συστηματικά. Αυτό σημαίνει ότι μόνο εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν να πάνε σε ένα εστιατόριο ή μια συναυλία».
Η συστηματική διάκριση, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, δεν είναι κάτι καινούριο καθώς «για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να πηγαίνουν σε ένα εστιατόριο κάθε ημέρα και, ως εκ τούτου, αποκλείονται λόγω του μισθού τους».
Ωστόσο, η συστηματική διάκριση του ποσοστού των ανεμβολίαστων, θα σήμαινε την πλήρη άρση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με τον Γκέρχαρντ Φερ, τέτοιου είδους διακρίσεις δεν θα γίνονταν αποδεκτές, αλλά είναι αναπόφευκτες καθότι πρέπει να επιτευχθεί ο εμβολιασμός του 80% του πληθυσμού για την ανοσία της αγέλης, όπως σημείωσε.