Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Καστελλόριζο: Η καρδιά της Ορθοδοξίας χτυπά στην άκρη της Ελλάδας - Βίντεο


Η φωνή της Ορθοδοξίας ακούγεται δυνατά στο Καστελόριζο. Ένας ιερέας ζει στο νησί εδώ και 73 χρόνια και αντιστέκεται στην τουρκική προκλητικότητα. Μας δείχνει τη μεγάλη αγιογραφία στο βουνό, με μια ελληνική και μια βυζαντινή σημαία και χτυπάει τη ρωσική καμπάνα του νησιού.
«Τούρκο κάνεις φίλο, κράτα κι ένα ξύλο»: Με αυτήν την παροιμία ο ιερέας του Καστελλόριζου, π. Γεώργιος Μαλτέζος, στέλνει μήνυμα διαρκούς επιφυλακής απέναντι στην προκλητικότητα των γειτόνων.

«Η Ορθοδοξία σημαίνει αγάπη και με αυτήν πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε όλους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για τις κινήσεις των γειτόνων. Δεν είναι ύπουλος ο τουρκικός λαός, αλλά οι κυβερνώντες του» τονίζει ο πάτερ Μαλτέζος, μιλώντας στο Sputnik.


«Οι Τούρκοι θα οπισθοχωρήσουν κάποια στιγμή και μετά θα επανέλθουν. Έχουμε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. Ας δείξουμε ότι δεν χωρατεύουμε. Όταν θα μετρηθούμε θα δει τι θα πάθει» προσθέτει.

Άποψη του είναι ότι καλύτερα να μη γίνει, αλλά μπορεί να είναι και αναπόφευκτο.

«Δεν μπορεί η Τουρκία να παραβιάζει τα νερά και τον εναέριο χώρο. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις που είναι έτοιμες για όλα» επισημαίνει.
Η αγιογραφία στον βράχο του Καστελλορίζου

Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και να υπενθυμίσει την ελληνικότητα του νησιού και τις ορθόδοξες αξίες του, ο ιερέας έγινε ο ιθύνων νους υλοποίησης μιας βραχογραφίας.

Η ιδέα του, δηλαδή, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη αγιογραφία που εδώ και λίγο καιρό κοσμεί έναν βράχο του Καστελλορίζου. Αυτή απεικονίζει την Παναγία έχοντας από τη μία πλευρά την ελληνική και από την άλλη τη βυζαντινή σημαία.



Έργο ενός αγιογράφου και ταυτόχρονα μόνιμου στρατιωτικού στελέχους, θα μας εξηγήσει αργότερα ο ιερέας.

Κατοικεί στο νησί εδώ και 73 χρόνια ενώ είναι χειροτονημένος ιερέας τα τελευταία 50 χρόνια.

«Το Καστελλόριζο εδώ και δεκάδες χρόνια δίνει μάχες με τους Τούρκους, από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Πέρασαν Ιταλοί, Γάλλοι, Άγγλοι Τούρκοι. Κατέστρεψαν τους προγόνους μας, έκαψαν τα σπίτια, αλλά ορθοποδήσαμε. Οπότε δεν αισθανόμαστε φόβο. Όταν τελείωσα με τη στρατιωτική μου θητεία (σ.σ προεδρική φρουρά στην Αθήνα) αποφάσισα ότι θα μείνω μόνιμα στο νησί και θα κάνω τα πάντα για να το στηρίξω. Αυτό και τους κατοίκους του. Παλιά το νησί δεν είχε ούτε ρεύμα ούτε νερό. Είχα τη δυνατότητα να ζήσω στην παροικία των Καστελλορίζιων στην Αυστραλία με πολύ καλύτερες συνθήκες καθώς και σε άλλα μέρη. Αν γύριζε ο χρόνος πίσω θα παρέμενα πιστός στην επιλογή μου» αναφέρει.
Η ρωσική καμπάνα στο Καστελλόριζο

Ξεναγώντας μας στις εκκλησίες του νησιού θα χτυπήσει τη ρωσική καμπάνα.

Έχοντας πάνω της κυριλλικούς χαρακτήρες, την εκκλησιαστική σλαβονική, που αποτελεί την γλώσσα της ορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσης της Ρωσίας, αποτελεί ένα από τα ζωντανά δείγματα των ελληνορωσικών σχέσεων στο νησί.

Δύο ιερομόναχοι την έφεραν το 1922, μας λέει ο ιερέας.

Δυνατές ιστορίες υπάρχουν στην εκκλησιαστική παράδοση του Καστελλορίζου.

Όπως μας εξήγησε, η παράδοση αναφέρει ότι πέρασε από το νησί ο Όσιος Άνθιμος, καθώς ερχόταν από τους Αγίους Τόπους. Βρήκε το νησί σε πλήρη ανομβρία και παρακάλεσε τον Θεό να στείλει νερό. Τότε σύμφωνα πάντα με την εκκλησιαστική παράδοση, ξέσπασε δυνατή βροχή και το νησί γέμισε με υδάτινους πόρους.

Με έξι παιδιά και 19 εγγόνια ο πάτερ Γεώργιος αισθάνεται ευτυχισμένος.

Τα παιδιά είναι περήφανα που έχουν πατέρα στο Καστελλόριζο που εφημερεύει.

Τα εγγόνια του δεν ζουν όλα στο νησί. Είναι διασκορπισμένα σε άλλα νησιά όπως η Ρόδος και η Νίσυρος.

Στον ελεύθερό του χρόνο ο πάτερ Γεώργιος βγαίνει με τη βάρκα του στα ανοιχτά και ψαρεύει.

«Ευχή μας αυτά τα νερά να είναι πάντα ελληνικά και πάνω από όλα οι άνθρωποι του νησιού μας να παραμένουν υγιείς. Το νησί, παίρνει μια άλλη στροφή και θέλει νέο κόσμο να δράσει. Έχω κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι μου, αλλά τώρα πρέπει να δοθεί αγώνας από τις επόμενες γενιές».

https://sputniknews.gr/topikes-eidiseis/202010288671784-kastellorizo-I-kardia-tis-orthodoxias-htypa-stin-akri-tis-elladas---vinteo/