Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

O Πούτιν κρατά την υπόσχεση του, θα πολεμήσει την νέα τάξη και υπέρ της Ορθοδοξίας

Συρία: Ρωσική απόβαση κατά τζιχαντιστών
Πρόβες πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από αξιωματικούς του Κρεμλίνου που βρίσκονται έξω από τη Δαμασκό
Mε το ένα πόδι στη Συρία βρίσκεται ο ρωσικός στρατός,

 που είναι έτοιμος να επέμβει στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό υποστηρίζει ανάλυση του Stratfor, που επικαλείται πληροφορίες Ισραηλινών. Σύμφωνα με αυτές, ήδη βρίσκεται στο συριακό έδαφος μεγάλη ρωσική στρατιωτική δύναμη που «αναπτύχθηκε σε αεροπορική βάση κοντά στη Δαμασκό». Εκατοντάδες... Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί κάνουν την προεργασία για την άφιξη χιλιάδων στρατιωτών που θα πέσουν στη μάχη κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Παράλληλα, δεκάδες ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα θα επιχειρούν, ώστε να υποστηρίξουν τις χερσαίες δυνάμεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό Ynet, χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες αναμένεται να φτάσουν στη Συρία τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών συμβούλων και εκπαιδευτών καθώς και τεχνικού προσωπικού. Μάλιστα, υπάρχουν βίντεο από τα πεδία των μαχών με ρωσόφωνους στρατιώτες να επιχειρούν μαζί με στρατό και πολιτοφυλακές.
 
Μισθοφόροι
Στη Συρία επιχειρούν και ρωσικές εταιρίες μισθοφόρων, με τη σύμφωνη γνώμη της Μόσχας, αφού απευθείας στρατιωτική εμπλοκή στο πλευρό του συριακού στρατού δεν βολεύει το Κρεμλίνο στην παρούσα φάση, όσο διαρκούν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις. Κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών ήδη παρέχουν πληροφορίες στον συριακό στρατό για τις θέσεις ισλαμιστών, προκειμένου οι επιθέσεις να είναι «χειρουργικές», χωρίς θύματα στον άμαχο πληθυσμό, τον οποίο οι φανατικοί ισλαμιστές χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Το Stratfor εκτιμά ότι η Ρωσία αυξάνει σταθερά την υποστήριξή της προς τη Δαμασκό. Πάντως, το αμερικανικό think tank επισημαίνει ότι, όταν πρόκειται για την παροχή αποφασιστικής στήριξης στη Συρία, η Ρωσία είναι διχασμένη. Η Μόσχα προσπαθεί να εδραιωθεί ως μια αξιόπιστη δύναμη, που μπορεί να διαπραγματευτεί μια πολιτική λύση στη σύγκρουση της Συρίας, αλλά το Κρεμλίνο είναι επίσης πρόθυμο να ενισχύσει τις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ.
Η Ρωσία όμως πρέπει να εξασφαλίσει ότι δεν θα κινδυνεύσει η Δαμασκός, καθώς αυτό θα καθιστούσε πιο δύσκολο για τη Ρωσία να συμφωνήσει με τους επαναστάτες και τους υποστηρικτές τους και να διασφαλίσει συνολικά τα συμφέροντά της στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Ετσι, είναι λογικό για τη Μόσχα να ενισχύσει την άμυνα της Συρίας, αλλά μια πλήρης στρατιωτική επιχείρηση είναι μάλλον απίθανη. Μια τέτοια παρέμβαση στη σύγκρουση, σχολιάζει το Stratfor, θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση της Ρωσίας ως ενός ισχυρού μεσολαβητή.