Σύμφωνα με τον Αζέρο αρθρογράφο Ιλκίν Σαφίεφ, το Ισραήλ βοήθησε ενεργά το Αζερμπαϊτζάν να αποκτήσει ολοκληρωτικά (με την εκκένωση των Αρμενίων) το ορεινό τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο αρθρογράφος επικαλείται δημοσίευμα του Associated Press στις 5 Οκτωβρίου 2023 με τον τίτλο «Τα ισραηλινά όπλα βοήθησαν αθόρυβα το Αζερμπαϊτζάν να καταλάβει το Ναγκόρνο Καραμπάχ προς απογοήτευση των Αρμενίων της περιοχής».
Ο ρόλος του εβραϊκού κράτους στα αποτελέσματα του «μονοήμερου πολέμου, του Σεπτεμβρίου 2023 φαίνεται να είναι πολύ σημαντικός, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του Associated Press, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έλαβαν μεγάλες ποσότητες όπλων από τους Ισραηλινούς εταίρους τους αμέσως πριν από την έναρξη της επίθεσης που οδήγησε στη συνθηκολόγηση της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας του Αρτσάχ.
Έτσι, αρκετές εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν επανειλημμένα πτήσεις και προσγειώθηκαν σε «αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ» (εννοεί το αεροδρόμιο Ovda).
Μάλιστα, σε σχέση με αυτές τις πτήσεις, εκπρόσωποι της Αρμενίας εξέφρασαν βαθιά ανησυχία στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν.
«Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την αποφυγή κλιμάκωσης, μεταγωγικά αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν έφταναν τακτικά στην αεροπορική βάση, η οποία αναφέρθηκε ότι ήταν η μοναδική στο Ισραήλ όπου πραγματοποιούνται εξαγωγές όπλων (Ovda Airport)», υποστηρίζουν δημοσιογράφοι του AP.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 17 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον έξι τέτοια αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο Ovda.
Δύο ημέρες αργότερα, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι το Μπακού δεν έκρυψε τίποτα
Σημειώνεται επίσης ότι από το 2016 έως το 2020 πραγματοποιήθηκαν δεκάδες παρόμοιες πτήσεις μεταξύ της ισραηλινής βάσης και των αεροδρομίων στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο Μουχτάρ Μαμέντοφ, πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν στο Ισραήλ, περιέγραψε την ισραηλινή στρατιωτική βοήθεια στη χώρα του. Σε συνέντευξή του στο AP, ο Μαμέντοφ τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν το κρύβει αυτό.
«Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτή τη συνεργασία, μας βοήθησε και ωφέλησε τις αμυντικές μας δυνατότητες», τόνισε.
Σύμφωνα με ειδικούς, την περίοδο από το 2016 έως το 2020, οι στρατιωτικές προμήθειες του Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν ανήλθαν σχεδόν στο 70 τοις εκατό όλων των εισαγωγών όπλων σε αυτή τη χώρα, παρέχοντάς της ποιοτικό πλεονέκτημα στον πόλεμο με την Αρμενία.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Peter Wesemann, ανώτερο ερευνητή στο Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI ), τα ισραηλινά όπλα διαδραματίζουν «πολύ σημαντικό» ρόλο στο να μπορέσει ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους.
Ο Weseman σημείωσε ότι ισραηλινοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και αεροχήματα καμικάζι χρησιμοποιήθηκαν για να χτυπήσουν αρμενικούς στόχους, ενώ οι πύραυλοι εδάφους-αέρος Barak-8 προστάτευαν τον εναέριο χώρο του Αζερμπαϊτζάν.
Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη χρήση ισραηλινών όπλων από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του Ναγκόρνο Καραμπάχ ενώ επίσης δεν απαντούν στους ισχυρισμούς της αρμενικής πλευράς σχετικά με μια τέτοια συνεργασία.
Το AP υπενθυμίζει σχετικά ότι τον Ιούλιο του 2023, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Galant επισκέφθηκε το Μπακού και στις 18 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν από την έναρξη του «μονοήμερου πολέμου», αντιπροσωπεία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας με επικεφαλής τον διευθυντή του στρατηγού έφτασε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.
Haqqin